Хасково

Набират средства за ремонт на Паскалевата къща

Къщата на чорбаджи Паскал в Хасково е строена в средата на ХІХ век – двуетажна, асиметрична, с великолепно функционално разпределение.

Тя обаче е затворена за посетители, защото се нуждае от ремонт. Била е наводнявана два пъти – последно през 2012 г., когато ръководството на музея е принудено да я затвори за посетители.

И въпреки, че е направен основен ремонт за спасяването й, поради недостатъчни средства част от фасадата и двора на къщата все още се нуждаят от обезопасяване и ремонт.

Експозицията в Паскалевата къща е сборна колекция от предмети на хасковски заможни семейства, живели непосредствено след Освобождението, до края на ХІХ век. Открита през 1971 г., тя е първата в България, показваща градски бит.

Самата къща е културна ценност и представлява интерес заради съчетанието на традиционния бит с модерното влияние на Западна Европа. Всекидневната, трапезарията и кухнята са разположени на първия етаж и показват ежедневния бит на хасковското семейство, а вторият етаж изпъква със своята изискана представителност и гостна подредба.

Стартира кампания за набиране на средства, с които ще бъдат направени необходимите довършителни ремонтни дейности и тази изключително красива и значима за региона къща-музей ще бъде отново отворена за посещения. Планира се провеждане на различни културни събития в двора, сред които: „Срещи на бяло сладко“, мероприятия, свързани с честване на някои християнски празници, преобличане и снимки на деца с типични за Възраждането дрехи, „Задругата на майсторите“ – изложба на майсторски произведения, изнасяне на театрални представления сред уникалния вътрешен декор и добре уредения двор.

Дарете чрез SMS с текст DMS PASKAL на кратък номер 17 777 за всички мобилни оператори.
За абонати по договор с Telenor, Vivacom и Mtel цената на 1 sms е 1 лв.
За потребители на предплатени услуги на мобилните оператори цената на 1 sms е 1,20 лв. с ДДС.

БАНКОВА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДАРЕНИЕ

Получател/Титуляр:РИМ – Хасково
IBAN:BG64RZBB91553120056106
BIC:RZBBBGSF
При банка: Райфайзенбанк България
Основание за плащане: Избери, за да помогнеш

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Васко Димов
Васко Димов
04.11.2016 11:29 11:29

Снимката показва момент от тържеството по случай „Баба Марта“, организирано от ДТА „Южняче“ съвместно с РИМ Хасково.Дворното пространство на къщата е благодатно за провеждане на всякакви инициативи, но наистина са необходими средства за облагородяването му.Аз вече пуснах моя SMS с благотворителна цел. Направете и вие това!

Back to top button