Хасково

Машинно гласуване ще има в 11 секции в Хасково

Машинно гласуване ще има в 11 СИК в Хасково. Това стана ясно на проведено от РИК обучение на комисиите в зала „Хасково“ на общината.

Секциите са разположени в училищата „Св. Иван Рилски“ и „Шандор Петьофи“.

На обучението присътваха представители на СИК от Харманли и Димитровград, където също ще има по две секции с машинно гласуване.

Избирателите, които имат право на вот в секциите с машинно гласуване могат да изберат по какъв начин да дадат вота си – чрез машината или с хартиени бюлетини.

„Машината не може да бъде манипулирана, няма вариант за хакерска атака защото не е свързана с интерент. Данните се записват на флашка, която се запечатва в плик от СИК и се предава в РИК.“, обясни председателят на РИК Георги Димитров.

Избори

Според представители на СИК гласуването чрез машината е изключително удобно, най-вече защото им спестява броене и отчитане на бюлетини, от тях се изисква да следят дали избирателят пуска с специалната кутия дадената му от машината контролна бележка и дали полага задължителинят подпис в избирателиня списък.

СИК където има машинно гласуване ще са първите, които утре ще получат документите и материалите за изборите от общината. Машините ще бъдат разположени в тяхно присъствие в помещенията.

3 коментара

  1. Малко нечетеш стари новини. В Неделя майсторите няма да работят и ще има секций

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button