Хасково

Гласуваме за президент и вицепрезидент, провежда се и Национален референдум

Избори за президент и вицепрезидент на България се провеждат днес, както и Национален референдум.

21 са кандидатските двойки за президент и вицепрезидент, като в интегралната бюлетина има и квадратче с текст „Не подкрепям никого“.
Гласуването в изборите за президент и вицепрезидент на републиката е задължително и представлява изпълнение на граждански дълг. В него участват навършили 18 г., лица, които не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание „лишаване от свобода“.

Лицата, които не са упражнили избирателното си право без уважителни причини в два поредни избори от един и същ вид, в конкретния случай избори за президент и вицепрезидент на републиката, се изключват от избирателния списък за следващите президентски избори. След това при желание да гласуват, те ще трябва да подадат заявление за вписване в избирателния списък.

Негласуването днес не възпрепятства правото да се гласува при евентуален балотаж след седмица.

Националният референдум е с три въпроса: Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?, Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?, Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Гласуването започва в 7 часа и приключва в 20 часа в цялата страна.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button