Любопитно

Първи Национален фестивал за коледни и новогодишни песни в Хасково

Първи Национален фестивал за коледни и новогодишни песни ще се проведе в Хасково на 17 и 18 декември.

Идеята е фестивала да се провежда ежегодно. В него могат да участват до 8 хора от цялата страна, без ограничение във вида на състава – детски, младежки, еднороден, смесен или камерен и възрастта на певците. Заявки за участие се подават до 10 ноември. Участващите хорове се определят след селекция от организаторите и ще бъдат уведомени до 15 ноември.

До днес заявки за участие са подали хорове от Стара Загора, Пловдив, Варна и Нова пазар. Формации от Димитровград и Варна са заявили, че ще изпратят заявка. От Хасково участници ще са „Орфей“ и „Орфейче“

Фестивалът няма конкурсен характер. Всеки хор ще получи диплом за участие и подаръци.
Броят на участниците в хора не може да надвишава 35 човека с диригент, корепетитор и шофьор. Всеки хор представя програма до 15 мин., като в нея задължително трябва да бъде включени поне две коледни или новогодишни песни от български композитор.

Сред целите на фестивала са осъществяване на културен обмен, създаване на условия за установяване на контакти и сътрудничество между хорове от различните градове от страната, приобщаване към културните ценности на певческото изкуството. Така също издирване и популяризиране на коледни и новогодишни песни от български композитори и предоставяне на възможности за творческа изява, взаимодействие и обмeн на опит между различни състави от страната.

Чрез фестивала ще бъдат създадени предпоставки и стимул за българските композитори да напишат нови творби, свързани с празниците Коледа и Нова година, а така също фестивала ще обогати и разнообрази репертоара на колективите в областта на музикалното, изкуство, както и ще разшири концертния им живот.

Организатори са общината, Младежкия център и Художествена галерия „Атанас Шаренков“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button