Хасково

Добри Беливанов с отчет за една година управление

Кметът Добри Беливанов и неговите заместници направиха отчет по повод 1 г. от встъпването им в длъжност. В пресконференцията участва и депутатът Делян Добрев.

Народният представител заяви, че за последната година в Хасково са привлечени толкова пари, колкото не са през предходните 16 г. Европейските средства са около 28-30 млн., за санирането по националната програма, където Хасково е първенец в страната – 70 млн. Добрев посочи, че петте военни имота прехвърлени от държавата на общината са за над 50 млн. лв.

Международни инвеститори и хасковски фирми вече са оглеждали летище Узунджово за развитие на производство, теренът пък зад ДНА ще бъде превърнат в модерен парк с военно-исторически музей. Това ще стане през 2018 г. със спестените близо 3 млн. лв. след обществените поръчки за ремонтите на двете училища и четирите детски градини в града.

Добрев отчете, че привличането на външно финансиране за Хасково е едно от изпълнените предизборни обещания, както и за откриването на нови работни места, като пример бе даден заводът, който се строи между Хасково и Димитровград.

Що се отнася до обещанието за намаляване на местните данъци и такси, Беливанов посочи, че повечето общини ги вдигат, а Хасково поне не ги променя. Кметът заяви, че такса смет няма да бъде променяна и през следващата година, защото от Министерството на финансите разработвали нова методика, която тепърва ще се прилага за няколко общини.

„Миналата година свалихме таксата за детските градини с 5 лв. Издръжката е от общината в размер на 220 000 лв. Сега извършваме газифициране, с което ще намалим сметките за отопление, изграждаме и кухня майка, която от пролетта да заработи с което и разходите за храна ще паднат“, заяви Беливанов. Той посочи, че след изготвянето на икономическа обосновка след това може да се внесе предложение до общинския съвет за намаляне на таксата.

От общинското ръководство коментираха и актуалните сигнали за запушените шахти при вчерашния дъжд в резултат на непочистените листа, като заявиха, че ще се вземат мерки това да не се повтаря. От август пък „Екопрогрес“ отговаря за уличното осветление с което разходите за общината поевтиняха, като имат две вишки. Зам.-кметът Велин Балкански припомни, че от 12 септември гражданите могат да звънят за сигнали, свързани с уличното осветление на тел. 62 20 20, като вече са постъпили 146, от които не е реагирано на 7-8.

Беливанов отчете, че проблемът с бездомните кучета е много остър, а разрешаването му е скъпо. Засега от общината са се спрели на варианта да си партнират с хасковските Зоодоброволци, които да водят кучетата за кастрация, а общината ще им съдейства. От полицията се очаква да направят нов кучешки приют, като идеята е общината да ползва този, който те ще освободят.

В началото на пресконференцията Беливанов заяви, че първата му задача е била финансовото оздравяване на общината. Той посочи, че са наследили 10 млн. лв. банков кредит с лихва от 4.85%, която са успели да свалят на 1.25% с което общината ще спести 868 500 лв. до края на периода на изплащане през 2021 г. Със 190 340 лв. е погасен заем по фонд Флаг.

Кметът припомни, че са наследили необезпечени 5 млн. лв. за асфалтиране, от които 2 млн. са погасени с пари от правителството, като от държавата ще се искат и останалите 3 млн. лв.
С 20% се свалят сметките за ток на уличното осветление, училища, градини и институции с излизането на свободния пазар на електроенергия.

За 9 месеца приходите от данъци са 7.9 млн. при план 8.4 млн. лв., като надеждите са, че до края на годината планът ще бъде изпълнен. За същия период на миналата година постъпленията са били 7.7 млн. лв.

Постъпленията от неданъчни приходи са 9.9 млн. лв. при 10 млн. за предходната година.

Освен започналото саниране и ремонтите на двете училища и четирите детски градини, ще се ремонтира и градината на ул. „Добруджа“ с 631 000 лв. от Националния доверителен екофонд. 1.3 млн. лв. са предвидени по проект за ремонт в ПГДС.

500 000 лв. са по „Шанс в дома“ за 200 човека с увреждания и над 65 г., по който са наети 40 асистенти и персонал. Толкова са и парите по „Шанс за нашите деца“ за деца с увреждания. 70 младежи са наети по проект с Бюрото по труда.

По Топъл обяд за пръв път храна получават 350 човека, от които 251 по селата за 130 000 лв.
За 145 000 лв. до края на годината ще бъде изграден външен асансьор на Регионална библиотека „Христо Смирненски“.

С 32 000 лв. ще бъде обособена занималня в Младежкия център. По проект за 800 000 лв. ще се интегрират деца от малцинствата. Газификацията в града напредва към обществени сгради и битови абонати.

19 000 квадрата нов асфалт е положен в града, както и 4000 метра тротоари, облагородени са междублокови пространства, с чакъл са насипани пътища във вилните зони. 1.5 млн. лв. е финансирането за ремонти на междублоковите пространства.

Ремонтите по селата са за 264 000 лв. при заложени 151 000 лв. От селата постъпленията, като данъци например са за 300 000 лв., като кметовете трябва да представят планове за следващите 3 г. и проектите им да бъдат обсъдени.

Работи се по канализацията на Болярово, корекцията на реката в Хасково и общия градоустройствен план.

Милена Трендафилова заяви, че в социалната сфера са привлечени над 2.4 млн. лв., разкрити са 240 места и са обхванати над 1700 потребители.

Евгени Консулов посочи, че за последната година по проекти са сключени договори за безвъзмездно финансиране за 28 370 000 лв.

До края на годината се очакват резултати и по четири проекта по Трансграничното сътрудничество с гърция и „Лайф“ за още 10 млн. лв.

„Много спекулации има с цената на водата. ВиК асоциацията се прави за да кандидатстваме по проекти. Хасково няма проект за воден цикъл и загубите по мрежата от над 70% влизат в цената. Загубите ще баднат драстично свити и цената ще се намали след инвестициите от Европейския съюз. Има технологични срокове, след които това може да се случи, като само доклада от консултанта отнема 30 месеца“, обясни Делян Добрев, който похвали общината, че е разгърнала богат културен календар през последната година.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

38 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
iva
iva
10.11.2016 16:55 16:55

БРАВО НА КМЕТА И НА ОБЩИНАТА! САМО ТАКА! ВИДЯ СЕ НАЙ-НАКРАЯ, ЧЕ И В ХАСКОВО МОЖЕ ДА СЕ РАБОТИ!

Тинко Тенчев
Тинко Тенчев
10.11.2016 16:59 16:59

Така се работи! ГЕРБ показа, че за една година може да се свърши повече работа от колкото за 16! Благодаря на всички от общината които гласуваха за този екип ! Това е пътят ! Пак ще си говорим след година за да обсъдим какво се е случило в града, убеден съм ,че няма да може да го познаете! Хасково има бъдеще! Благодарим Ви г-н Беливанов, благодарим г-н Добрев, не обръщайте внимание на тези които само спамят по форумите

Цанка
Цанка
10.11.2016 17:04 17:04

Хайде залейте ги с помия! Така е у нас, който работи го плюят! Браво ГЕРБ!

Ицака
Ицака
10.11.2016 17:16 17:16

А освен за Болярово , други квартали на Хасково са ли в канализационната листа за благоустройство? или в другите хора не живеят?

Тити
Тити
10.11.2016 17:21 17:21

Нещата за Хасково започват да се оправят. Водени от един градоначалник, който уважава стойте съграждани.

Бай Джиесемко
Бай Джиесемко
10.11.2016 17:32 17:32

Хасково.инфо, моля разчиствайте платените коментатори, които очевидно бълват през 5 мин с различни имена… Вие си знаете как да ги познаете :)

Радостина
Радостина
10.11.2016 17:53 17:53

Навън бездомни кучета лаят,навътре студено -няма нито един блок саниран в града.

Канализациите пълни видяхме ги при последните валежи

Между другото какво търси там тоя Делянчооо , той ли е кметът на Хасково

Фъша
Фъша
10.11.2016 18:00 18:00
Отговор до  Радостина

Някой знае ли къде ги правят тия сбирки отчети или събрания да ида аз един път да играем часът на истината .

Фъша
Фъша
10.11.2016 17:55 17:55

Абе кмете кво си направил ,всичко което си направил си го правил щото така ти е казано и имате с Делян Добрев облага, всички знаем че Делян е кмета а дядото като верен партиен другар изпълнява стриктно . Ако наистина искаш нещо да направиш полезно ,то поне направи първо така ,че престъпилите законя да има поне шанс за интегриране в системата чрез труд, а не отново да няма избор и да върши пакости. После правил той ,кое от тези неща е полезно за обществото и би било полезно за бъдещето? ? Питам аз ,няма ли полза за обкръжението ви не правите нищо

ЦУнка на цанка
ЦУнка на цанка
10.11.2016 17:56 17:56

ПЛАТЕНИ ТРОЛОВЕ КАТО РУМЕН СТОЯНОВ ПуТаКА И ГЕРИТО МИНЕто ОТ НОЙ хвалят що то получават благинки

Анонимен
Анонимен
10.11.2016 18:14 18:14

Алооо намалете тоя популизъм че ще повърна от празнодумци и празноглавци, дето уж управляват Хасково. Слепи ли сте, кьорави ли сте, че бълвате глупост след глупост. НИЩО НЕ Е НАПРАВЕНО В ХАСКОВО, НИЩО!!!! На хората им писна от тъпи политически изказвания и платени статии.

Ани
Ани
10.11.2016 19:34 19:34
Отговор до  Анонимен

Скрий се някъде, Анонимния, стани ОЩЕ ПО АНОНИМЕН!!! Ако си некадърен и не си доволен от живота, който имаш или водиш си си виновен единствено и само ТИ!
Аз живея в Хасково и детето ми учи в Иван Рилски, догодина това дете ще е в едно напълно отговарящо по всички стандарти европейско училище. Санирано и напълно подновено. Мен не ме интересува коя партия ще е на власт, интересува ме по-добрият живот за моите деца в бъдеще и виждам, че се работи за по-добро развитие и се поллагат усилия за първи път от много години насам. Само за това аз и повечето майки ще гласуваме отново за ГЕРБ ако се наложи и 1000 пъти. Те съвместно с Беливанов направиха това възможно.

ИВА
ИВА
10.11.2016 18:19 18:19

ПЛАТЕНИ ТРОЛОВЕ СТЕ ВИЕ ОТ БСП. ТАКА ЯСНО ЛИЧИ ЗА ТЕЗИ ИЗБОРИ, ЧЕ ВИ ПЛАЩАТ, ЧЕ НЕ Е ИСТИНА НАПРАВО. МНОГО СТЕ ОЗЛОБЕНИ. АМА КОЛКОТО И ПАРИ ДА ВИ ДАДАТ, ТО Е ВИДНО, ЧЕ ГО ПРАВИТЕ МЕХАНИЧНО, А МИСЛЕЩИТЕ ХОРА СА РАЗУМНИ И СИ ДАВАТ СМЕТКА, ЧЕ НЕ ИСКАТ ПАК ДА СЪРБАТ ПОПАРАТА НА БСП+ДПС. ВИДЯХМЕ ИМ НА ТИЯ КАПАЦИТЕТА И МОДЕЛА КОЙ? И КТБ И ПЕЕВСКИ И КАКВО ЛИ ОЩЕ НЕ. АЙДЕ СЕГА ДА ПОМИСЛИМ РЕАЛНО И ДА СИ КАЖЕМ ИСТИНАТА – НИКОЙ ДРУГ НЕ Е НАПРАВИЛ ТОЛКОВА КОЛКОТО ГЕРБ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 25 ГОДИНИ, НАЛИ?

Анонимен
Анонимен
10.11.2016 18:32 18:32

На 13-ти ще се отчетем и ние! Споко! Не остана!

dobri
dobri
10.11.2016 18:51 18:51

Tezi legnali policai izglejda sa dosta dohodni za niakogo zashtoto gi slagat pod pat i nad pat i kakvo napravi kmeta sas siniata zona koiato e nezakonna i kolko pari postapvat xaznata ot neia

Анонимен
Анонимен
10.11.2016 19:01 19:01

Балонът се надува, надувайте момчета, ще стане на парчета… 13-ти наближава…

Мим
Мим
10.11.2016 19:12 19:12

Злобен народ сме ние. Хората ни дават нещо и има уникална прозрачност на общината, която никога не е имало. До сега никой не разбираше къде отиват парите, как се печелят търгове и как се върши работа. Всичко беше задкулисие!
Чудесата не се случват за 1 година, трябва време и постоянност!

Анонимен
Анонимен
10.11.2016 19:36 19:36
Отговор до  Мим

Никаква прозрачност нямав общината. това, че се правят че има не означава че е така. правят си каквото си искат, както си искат и са толкова некомпетентни, че даже не могат да го изиграят като хората. лекета без покритие са всичките в тая нова власт

Mila
Mila
10.11.2016 19:14 19:14

Като говорим за отчет, трябва да е ясно на всички, че тази една година включва и времето което е било нужно на новия кмет и екипа му да оправят стари помии забъркани от предишния.

Клара
Клара
10.11.2016 19:14 19:14

Браво на кмета и на екипът му!

Катя Гочева
Катя Гочева
10.11.2016 19:15 19:15

а за екскурзиите с държавни пари до Русия на ТаняЗахариева,МиленаТрендафилова ,доктор Валя Станчева и поповеъте община ще плаща нали кмете.Не та е срам ,иначе си мазник

Сиана
Сиана
10.11.2016 19:18 19:18

Тръгнало е да се прави нещо в тази община в положителна посока, трябва време. А кмет и заместници не са били толкова близо до сега до хората.

Общинар
Общинар
10.11.2016 21:13 21:13
Отговор до  Сиана

Този кмет ли е близо до хората? Върви и се оглежда някой да не го заговори, случайно да не му поиска нещо. Поинтересувайте се кой сега работи в Общинска администрация – некомпетентни хора донесли незнайно колко гласа за ГЕРБ и направили си заплатите по 2500 – 3000 лв. Каква производителност имат тези хора, какво положително могат да донесат на града освен ЛАЙНАТА, които бълват ежедневно. Аз работя с тези хора и досега не съм се сблъсквал с такава некомпетентност. Хора с тези темпове Общината ще фалира до края на годината. И тогава тези мишоци ще се покрият, както ще направи и техният лидер Боклук Боклуков след 13.11.2016 г.

Анонимен
Анонимен
10.11.2016 23:32 23:32
Отговор до  Общинар

Герб дава пари само на герберски кметове и им дава и фирмите
А комисионните са за Делянчо и партията майка

Вили
Вили
10.11.2016 19:25 19:25

И от всичко най-не ви харесва това,че кметът на Хасково се казва Добри Беливанов и е от ГЕРБ а не е Г.Иванов от далавер партия. Работете все така хора! Тази град и тази община заслужават!

Времето е наше
Времето е наше
10.11.2016 19:48 19:48

Една година стига!

Комунизма си отива
Комунизма си отива
10.11.2016 19:57 19:57

Брей ! на екскурззи с нашите пари и то на Руски конгрес, 3 ма попове с каките от ГЕРБ заформиха се с владиката и той барабар с мъжете пеперудка му мила.Така се разхищават парите на общината.

Джи
Джи
10.11.2016 20:01 20:01

Хубаво е като се четат статии в които се показва, че изборни обещания св спазват и се работи в името на гражданите!

Анонимен
Анонимен
10.11.2016 20:23 20:23
Отговор до  Джи

Това виц ли е? Аз не виждам изпълнени сериозни обещания. Не е направено почти нищо, което нямаше да бъде направено от всеки друг. Да не говорим, че градът е сепер занемарен.

Николай Янчев
Николай Янчев
10.11.2016 21:21 21:21

Най-накрая се освободихме от страха и феодализма на Г.Иванов и ето,че екипа на Д.Беливнов ни дава доказателства с действията си,че в Хасково може да се работи и за хората,може да се води диалог с управляващите и гражданите,да се подобрява средата на живот.
Успех!
С вас сме ГЕРБ!

Иван Георгиев
Иван Георгиев
10.11.2016 21:21 21:21

Това ли са земните хора от ГЕРБ . ГЕРБ Хасково се излага като подкрепя пътувания на общинари до Русия ,та даже и съмнителни конгреси както пишат по информация на доктор Валентина Станчева граждани на града ни.

Най-после
Най-после
10.11.2016 22:43 22:43

Най-после бавно и трудно „феодално“ Хасково се събужда и истински неща започват да се случват в полза на гражданите. Критики има и ще има, но когато те са добронамерени, нещата се променят към по-добро. Проблемите трупани в продължение на много, много години, няма как да бъдат преодолени за една. Правят се хубави неща за Хасково. Активността на хората е важна. В сферата на образованието има сериозен проблем с управленските кадри в пенсионна възраст. Заповедта на министъра за пенсионирането им е преди повече от година, а в града все още има пом.директори, дето стоят необезпокоявани на местата си. Те с нищо не са по-различни от редовите учители. Недостойно и обидно е такова избирателно отношение от страна на Иван Панайотов, който се скри зад длъжността на административния експерт, но продължава да държи чадъра над тях. Не се иска нищо друго от хората, освен това – да видят изпълнена заповедта на министъра. Срамна е продължаващата с години шуробажанащина. Ще векуват ли тези началници и докога.

Elizavetta92mut
Elizavetta92mut
11.11.2016 2:06 2:06

Все привет и хорошего настроения!

Gyunai Rasim
Gyunai Rasim
11.11.2016 12:32 12:32

Vseki covek ima pravo na mnenie!Imame nov kmet izbran ot horata v Haskovo!Vsicki se nadiavame Haskovo da prosperira i jivota da stane malko po-hubav!Triabva da sme pozitivni za da vidim kak nestata otivat kam po-dobro za vseki covek v Haskovo!Badete zdravi!

узунджово
узунджово
16.11.2016 21:43 21:43

Г-н Беливанов ами в село Узунджово кога ще се почисти реката, ще почнат да се наводняват хората. пак

Какви ли не
Какви ли не
17.11.2016 8:16 8:16

Какви ли не влечуги наизлизаха от дупките. Други пък се скриха още по-дълбоко като Иванчо от РУО и Насето от ОУО. Когато става въпрос за пари, май всички средства са позволени. Не е така обаче. Сега ще има истинска чистка в редиците. И дано най-после очакванията на хората да започнат да се осъществяват.

Хайде
Хайде
17.11.2016 9:40 9:40

Хайде, Насе. Напусни терена, бе. Вредна си отдавна. Не разбра ли, че си за ГИНЕСТ по алчност и наглост.

Писна ни
Писна ни
17.11.2016 11:49 11:49

Писна ни. Пенсионирайте я тази болна за власт и пари Наска, бе. Какво толкова я коткате тая баба шантонерка.

Back to top button