Общината сваля цените за вкопаването на кабели за интернет и телевизия

Хасково

Общински съвет Хасково ще гласува намаляване на цените за изграждане на законни подземни кабелни мрежи. Предложението за промени е на кмета Добри Беливанов.

В докладната е записано, че сегашните такси са въведени в периода 2009 – 2010 г. и са с нереално високи цени. Според вносителя те правели почти невъзможно подземното изграждане на електронни съобщителни мрежи. Поради тази причина Хасково било изостанало значително от други областни центрове като Пловдив, Стара Загора и Бургас, които създавали подходящи условия за развитието на електронните съобщителни мрежи и съответно тяхното подземно изграждане, се казва още в докладната.

Дава се и пример, че съобразно сегашните такси за изграждане на 1000 метра съобщителна мрежа разходите биха били общо в размер на 12 630 лв. Направена е и разбивка на общата сума: 100 лв. за одобряване на задание, 1000 лв. за одобряване на план схемата по одобреното задание, 1200 лв. за изготвяне на оценка за съответствие, 5000 лв., по 5 лв. на линеен метър за одобряване на проекта, 30 лв. за разрешение за разкопаване – всеки път когато се разкопава, 5000 лв., по 5 лв. на линеен метър за издаване на разрешение за засипване – след полагане на тръбите преди да се засипват, 300 лв. за въвеждане в експлоатация. Освен тази сума се дължи и такса от 90 лв./кв. м. като гаранция за възстановяване.

Беливанов предлага одобряването за план-схеми да не е 1000 лв., а 0.30 лв. за линеен метър, но не по-малко от 50 лв. и не повече от 300 лв.

Одобряване на проекти за ремонт – 1 лв. за линеен метър, но не по-малко от 100 лв. и не повече от 600 лв. За съставяне на протокол и издаване на разрешение за засипване на мрежите – 1 лв. за линеен метър, но не по-малко от 50 лв. и не повече от 200 лв.

Отделно в Наредбата се предлага и премахването на разбивките по зони за съгласуване на технически и работни проекти, като за жилищни сгради става 1 лв. за 1 кв. м., но не по-малко от 100 лв. и не повече от 1000 лв. За нежилищни сгради: 2.00 лв. за 1 кв. м., но не по–малко от 100 и не повече от 2000 лв. Целта е да се намали тежестта върху бизнеса, аргументира се кметът.

Добавя се и текст, отнасящ се за случаите на презаверяване на издадени вече скици, когато липсват изменения на плановете, където таксата ще е 50% от дължимата.

12 коментара

  • Е,най-после Шени Зъбан Делчева и Росен Пиянков-Сврачето гнездо ще могат да съберат пари за гръмоотвод на сградата на Еском -лайнодром,па и някоя стотинка може да остане за увеличение на мижавата заплатка на Кръшко-пияната писарушка.

  • То затова Росен Пиянков Пиянков идваше на заседанията като препикано мушкато и от време на време бушониран от Шена-Зъбчатката,та нещо мънкаше на дедо Добри ама виж колко време минало докато Кметя разбере молбите на тоз михлюзин Росен Шенов.

  • Ама дали ще си вкопае кабелите или пак ще намери причина? Щото и преди 2009 са били ниски таксите, но не ги е закопала. Може би напролет като причина ща бъде изтъкнато международното положение и кабелите отново ще останат да стърчат по стълбове и покриви.

  • А що не си гледата работата. Вижте таксите в другите градове. Бай Георги като ги вдигна до небесата за да не може никой да си вкопае кабелите… сега вие ревете. А да уточним един Г.Ривов и сина на Г-Ив бяха планирали да държат кабелаците в Хасково. Имат една тръбица на Раковска и се надяваха всички да минат само през тях . И да им плащат естествено баснословни наеми. А те туриха каналчето докато правеха поректа за ремонт на тротоарите на улицата-да не си помислите че пари са давали.
    Хайде стига рев от странат на бившия. Демокрацията в Хасково дойде! И да рИве и да не рИве сегашния кмет има още три години мандат.

  • Ле ле цели три години ко ша прай тоя новия кмет,той за една година нищо не напрай пък за три – едно ГОЛЯМО НИЩО

  • Ха. Цялото лизане било за мангизи. А аз глупака си мислех че имат някакъв патриотизъм.

  • Абе те не махат. Само слагат слагат нови и нови кабели. И що да ги махаш като е по лесно да улижеш задн..а на кмета

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.