Регион

Обезопасиха 100 електрически стълба за опазване на птиците

100 електрически стълба бяха обезопасени за опазване на птиците в защитена зона „Сакар“, част от екологичната мрежа НАТУРА 2000 от EVN България и Зелени Балкани, съобщават от Енергото.

Обезопасяването беше извършено от сътрудници на EVN в Свиленград. То включваше монтиране на изолации на рискови за птиците стълбове в района на проекта на Зелени Балкани „Възстановяване на белошипата ветрушка“. По този начин ще се осигурят безопасни условия не само за белошипите ветрушки, но и други видове като царски орли, щъркели и други птици, които често използват елементите от електроразпределителната мрежа като места за кацане, почивка или дори гнездене.

В рамките на тези дейности предстои да бъдат обезопасени още 100 други стълба на територията защитена зона „Бяла река“ в обхвата на община Ивайловград и защитена зона „Крумовица“ в района на община Крумовград.

По този начин не само ще се редуцира броя на птиците, които стават жертва на необезопасени стълбове и проводници в тези райони, но също така ще се намалят и случаите, в които електричеството бива прекъснато в резултат на сблъсък на птици с елементи от електроразпределителната мрежа.

Зелени Балкани и EVN България, работят съвместно в тази насока от дълги години, като двете организации са осъществили различни инициативи – изолиране на електрически стълбове и проводници, обезопасяване на щъркелови гнезда, спасяване на бедстващи щъркели, организиране и провеждане на обучения за повишаване на капацитета на експертите и др.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button