Хасково

Забраняват пускането на птици извън дворовете заради опасност от птичи грип

Собствениците на птицевъдни обекти да не допускат излизането на птиците извън дворовете и да предотвратят контакта между птици, живеещи в дивата природа и домашно отглежданите, разпореждат от Областната дирекция по безопасност на храните заради опасност от заразяване с птичи грип.

Фуражите трябва да се съхраняват в закрити помещения, да се осигури разделно отглеждане на патици и гъски от другите видове домашни птици. Трябва да се уведоми незабавно обслужващия обекта ветеринарен лекар или кмета при отклонение в здравословното състояние птиците или при завишена смъртност при тях.

Областната епизоотична комисия заседава днес във връзка с констатирани огнища на високопатогенна инфлуенца по птиците. Случаи на това заболяване са констатирани в Германия, Австрия, Унгария, Полша и Хърватска. Има опасност заболяването да проникне на наша територия, чрез мигриращите птици, затова бе свикано и заседанието.

Птици

По заповед на изпълнителния директор на БАБХ в повишена епизоотична готовност са приведени Областните дирекции по безопасност на храните в цялата страна.

От хасковската структура съобщиха, че са предприети превантивни мерки за недопускане на заразата. Пред заместник-областния управител Валентин Ангелов и членовете на комисията д-р Владимир Хърсев, главен епизоотолог на ОДБХ-Хасково, съобщи, че престоят съвместни проверки с орнитоложките, ловно-рибарските дружества и държавните лесничейства за наличие на болни или умрели диви мигриращи птици.

Вече се извършва постоянен ветеринарномедицински контрол за спазване мерките за био-сигурност в птицевъдните обекти, проверяват се и се контролират всички пазари за птици, извършват се периодични клинични прегледи и сондажни виросологични изследвания на домашни и диви птици.

За сега не се налага забрана за транспортиране на птиците, както и за търговията с тях. Веднага след заседанието на Областната епизоотична комисия бе издадена заповед на Областния управител, която е изпратена до всички общини в региона и до компетентните институции за изпълнение.

Птици

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button