Регион

Омбудсманът иска лекари да проверят има ли краста в лагера в Харманли

Омбудсманът Мая Манолова написа препоръка до министъра на здравеопазването и председателя на Държавната агенция за бежанците да бъдат предприети спешни действия за консултации с лекари на чужденците, които са настанени в Регистрационно-приемателния център в Харманли, съобщават от ведомството.

Омбудсманът настоява още и да се подобрят и хигиенно-битовите условия в стаите на бежанците.

Манолова прати екип от експерти на институцията в бежанския център след жалба на гражданка, в която тя твърди, че голям брой лица, търсещи международна закрила се разхождат безпрепятствено из града с видими рани и обриви по ръцете и краката и представляват заплаха за здравето на местното население.

Екипът на омбудсмана два дни инспектира регистрационно приемателния център в Харманли, в който сега са настанени над 3000 лица. Експертите посетиха халета № 9, 10 и 11, където констатираха лоши хигиенно-битови условия в стаите.

На място те разговаряха както с чужденците, така и с медицинския състав в Здравната служба.

Лекарите информираха, че в центъра има много хора с кожни заболявания, предположения за краста, имало е установена Варицела, т. нар. дребна шарка, която е излекувана, а има и случаи, за които медицинския състав в центъра се съмнява за кожна лайшманиоза – кожни язви и рани.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button