Любопитно

90 домашни икони подредиха тракийци за Деня на християнското семейство

Изложба на близо 90 домашни икони подредиха от Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ и читалище „Тракия-2008“ за Деня на православната християнска младеж и семейство, който се отбелязва на днешния празник Въведение Богородично.

Експозицията включва няколко икони на Исус Христос, които са над 100-годишни, като едната е от Русия. Ценен е и грижливо съхраняваният старинен семеен иконостас на Мила Рачева. Показани са икони на Недялко Диев, семейство Николай и Златка Колеви, Венета Георгиева.

Изложба

Показана е и снимка на иконата със сребърен обков на Света Богородица, подарена на Капитан Петко Войвода от руския император Александър втори. Оригиналът се пази в Националния исторически музей.

Изложбата бе открита от председателя на дружеството Кирил Сарджев, слово за мястото на иконата в бита на хасковлията държа главният уредник в Регионалния исторически музей д-р Красимира Узунова, а сред официалните гости бе и отец Никола.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button