Хасково

Недялко Димов с научен доклад в БАН

С доклад на известния хасковски историк Недялко Димов започва днешната юбилейна научна сесия „Нестор Марков и неговият принос в лексикографията и образованието“, посветена на 180-та годишнина от рождението на видния възрожденски и следосвобожденски обществен деец, просветител, книжовник и лексикограф.

Сесията е организирана от Института за български език „Проф. Л. Андрейчин“, Института по математика и информатика при БАН, Съюза на математиците в България и Българското лексикографско дружество. В нея ще вземат участие учени и изследователи от висши учебни заведения, музеи, библиотеки .

Докладът на Димов е на тема „Нестор Марков – народен будител, държавник, общественик”. В програмата на форума е включен и доклад за учителя Нестор Марков и дейността му в Харманли и Хасково.

Нестор Марков (1836 – 1916) е роден в с. Иробас (днес Криво поле), Хасковско. Учи в родното си село и Хасково, получава гимназиално образование в Пловдив, ученик е на Йоаким Груев в пловдивското Централното епархийско училище. Четири десетилетия учителства в различни селища, като преподава френски език, математика, физика, история и други предмети. Издава 7 учебника, някои от които преводни, по математика, физика, френски и турски език.

Бил е окръжен управител на Стара Загора (1879 – 1881), Търново (1882 – 1884), Русе (1884 – 1886), Варна и Пловдив (1901 – 1903). През 1883 година за кратко изпълнява длъжността министър на вътрешните работи.

Автор е на френско-български и българско-френски речник, пртърпял няколко издания, както и на останал в ръкопис речник на чуждите думи. За приноса му във френско-българската двуезична лексикография Френската академия на изящните изкуства го удостоява с почетно звание.

В БАН е подредена юбилейна документална изложба, посветена на 180 години от рождението на Нестор Марков.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button