Хасково

Гласуваха 30 бона за коледна украса, Хасково поиска 8 бивши казарми

30 000 лв. за коледна украса прие общинският съвет, като корекция на разчета за финансиране на капиталовите разходи.

Съветникът от Коалиция за Хасково Георги Пеев попита от трибуната защо сумата е толкова голяма при положение, че миналата година за украсата са били похарчени около 14 000 – 15 000 лв.

От общината съобщиха за Haskovo.info, че сумата и сега ще бъде като миналогодишната. Вече били подадени около 10 оферти на фирми, като всички са в рамките на парите от 2015-а. Сега в Хасково се монтира миналогодишната украса, а където е необходимо се подменят крушки. Отделно се използва общинска вишка за да е по-евтино. Иначе, поставянето на коледна украса на големите сгради и обекти в областния град струва по около 1000 лв.

Както Haskovo.info писа, корекцията на капиталовите разходи предвижда още отпадане на основния ремонт и усилване на мост над река Олу-дере в село Динево със сумата от 260 000 лв. Този обект ще бъде планиран като капиталов разход за 2017 г. Разходи за придобиване на транспортни средства със сумата от 19 000 лв. В списъка влиза и Реконструкция на подпорна стена-ограда от северната страна на училището “Паисий Хлиндарски” със сумата от 180 000 лв. Този обект също ще бъде планиран като капиталов разход за 2017 г.

Сесия

Необходимо е намаление в размер на 370 762 лв. от планираните капиталови разходи на собствените бюджетни средства. С тези средства ще бъдат направени компенсирани промени по разходната част на бюджета за сметка на собствените средства.

Предлага се необходимо завишение за: Авторски и строителен надзор за изграждане на занималня за деца на родители, работещи в администрация в Младежкия център за 3000 лв. Авторски и строителен надзор за изграждане на достъпна архитектурна среда и асансьор за Регионална библиотека “Христо Смирненски” за сумата от 4800 лв. Тук са и парите за коледната украса.

Предвижда се още: Основен ремонт на котел в ученически общежития към ГПЧЕ “Асен Златаров” за 13 200 лв. Покупка на специализиран автомобил за “Екопрогрес” за 35 200 лв. Закупуването на климатици за Старческия дом на Кенана за 2038 лв.

Съветниците дадоха съгласието си и община Хасково да поиска безвъзмездно от Министерството на отбраната 8 имота с отпаднала необходимост за военните.

Става въпрос за бивши казарми на ул. “Дунав” до бул. “Васил Левски” и ул. “Ком”, Щабът на дивизията на бул. “Раковски” и ул. “Дунав”, други имоти на ул. “Дунав”, “Ком”, хасковските местности “Халилово” и “Кабаджа”, узунджовската “Могилата”, както и бившето летище край село Малево.

Сесия

Отделно, общинският съвет гласува намаляване на цените за изграждане на законни подземни кабелни мрежи. Предложението за промени е на кмета Добри Беливанов.

В докладната е записано, че сегашните такси са въведени в периода 2009 – 2010 г. и са с нереално високи цени. Според вносителя те правели почти невъзможно подземното изграждане на електронни съобщителни мрежи. Поради тази причина Хасково било изостанало значително от други областни центрове като Пловдив, Стара Загора и Бургас, които създавали подходящи условия за развитието на електронните съобщителни мрежи и съответно тяхното подземно изграждане, се казва още в докладната.

Беливанов предлага одобряването за план-схеми да не е 1000 лв., а 0.30 лв. за линеен метър, но не по-малко от 50 лв. и не повече от 300 лв. Одобряване на проекти за ремонт – 1 лв. за линеен метър, но не по-малко от 100 лв. и не повече от 600 лв. За съставяне на протокол и издаване на разрешение за засипване на мрежите – 1 лв. за линеен метър, но не по-малко от 50 лв. и не повече от 200 лв.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
не съм му комшия
не съм му комшия
25.11.2016 14:06 14:06

този в средата (до кмета) със завършено тригодишно в ТМСС-то какъв го раздава ?!

Анонимен
Анонимен
25.11.2016 14:29 14:29

големи леваци в тоя общински съвет,бе, големи тъпаци измислят големи тъпотии за собствен кяр

Анонимен
Анонимен
25.11.2016 20:42 20:42

Ескомци май се облажиха а?

Back to top button