Хасково

Търсят 6 млн. лв. за укрепване на опасните реки в Хасковско

За 2017 г. за превантивни дейности по 8 водни обекта в Хасковска област са необходими почти 6 милиона лева. 293 673 лв. от тях са за проектиране, а 5 710 693 лв. са за изпълнение на обектите. Това стана ясно на Областния съвет за намаляване риска от бедствия, който бе свикан на заседание днес.

То бе председателствано от заместник областния управител на Хасково Валентин Ангелов.

Областна програма за намаляване риска от бедствия бе утвърдена от членовете на съвета. Тя обхваща периода 2017-2019 г. В нея са записани общо 17 обекта, които се нуждаят от финансиране, за да се предотвратят бъдещи бедствия.

Областният съвет настоява през 2017 г. да бъдат укрепени и ремонтирани: река „Олу дере” в участъка от с.Тракиец до с.Брягово. Там речното корито е обрасло с храсти и блатна растителност, а на места има паднали дървета. Проводимостта е силно намалена и се наблюдава ерозия на ляв бряг.

Наводнения

Река „Хасковска” също се нуждае от укрепване, извън урбанизираната територия. Коритото на реката на много места е обрасло с единични дървета и храсти, има стеснени участъци, намаляващи проводимостта на водата.

Река Ченгедере извън урбанизираната територия на Община Свиленград. Коритото на реката е силно обрасло с храстовидна растителност и на места с единични дървета.

Река „Меричлерска“, преминаваща през Меричлери и кв. „Изток“ на Димитровград. Там има участък с насипно съоръжение, напряко на речното корито, което в миналото е било предназначено за преминаване на жп линия, но сега е с отпаднала необходимост. Този участък запушва изцяло речното корито и спира проводимостта му, при което водата покачва значително нивото си и залива земеделски земи и около 20 къщи от кв. Изток в Димитровград.

Наводнения

По поречието на същата река има и мостово съоръжение, което е с отпаднала необходимост. Мостът не се ползва и е в аварийно състояние – саморазрушава се. Той силно затруднява проводимостта на водата и също предизвиква значително повишаване на нивото на водата, което е причина за заливането на земеделски земи и къщите в кв. Изток.

Река „Мусачевска“ извън урбанизираната територия Община Симеоновград. Речното корито е обрасло с храсти и единични дървета. Проводимостта е намалена и при високи води се залива част на с. Калугерово.

Река „Марица“ извън урбанизираната територия в землището на с. Бисер. В района на дигата има образуван наносен остров, който е изместил течението на реката и компрометирал дясната берма, съществува опасност от прекъсване на дигата.

Участък на река „Марица“ преди новия мост с дължина 553 м в Свиленград. Остров от наносни отложения в реката, който силно затруднява проводимостта на водата в този участък.

Наводнения

Участък на река Марица след новия жп мост с дължина около 2003 м. в Свиленград. Множество острови от наносни отложения в реката с приблизителна обща площ 176.726 дка, които също силно затрудняват проводимостта на реката в този участък и са предпоставка за наводнения в Свиленград и земеделските земи.

Освен тези обекти, Областният съвет за намаляване риска от бедствия предлага на Междуведомствената комисия към МС да включи за 2018 г. за възстановяване и почистване 6 обекта на обща стойност 870 716 лв. За 2019 г. са планирани дейности по 3 обекта за общо 985 794 лв.

„Този списък не е затворен, към него могат да се добавят още участъци, които се нуждаят от почистване и възстановяване, с предотвратяване на бедствия, затова помислете сериозно, направете оглед по териториите на общините и дайте своите предложения“, каза в края на заседанието заместник-областният управител Валентин Ангелов.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Бивш Общинар
Бивш Общинар
28.11.2016 14:20 14:20

Точно в това проектиране се крие начина за точене на пари,отделно колко в последствие ще се откраде за самите ремонти.

Back to top button