Хасково

Съдът отмени цените на услугите в Регионалната библиотека

Хасковският административен съд отмени текстовете от общинската Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги, приета през април 2012 г., в частта им за цените в Регионалната библиотека „Христо Смирненски“. Решението на съда може да бъде прочетено Тук.

Делото е по жалба на димитровградчанина Паско Запрянов, който ползва услугите на хасковската библиотека. Според него наредбата е в разрез с разпоредбата на Закона за обществените библиотеки, защото в случая трябва да се събира такса, а не да се посочва цена на услугите.

Според Запрянов между “цена“ и „такса“ имало разлика и тя се състояла в това, че „таксата“ включвала материално-техническите и административни разходи по предоставяне на услугата, докато “цената“ поглъщала разходите за таксата и освен тях включвала и някакъв процент печалба.

Така например услугата „издаване на читателска карта“, предвидена в оспорената точка 1 от Наредбата е в разрез със закона, гарантираща безвъзмезден достъп до основните библиотечни услуги, докато на практика, се предоставяли основните библиотечни услуги само на посетители, заплатили “читателска карта“.

Общинският съвет, поставяйки цени, а не такси на библиотечните услуги, променил недопустимо реда на тяхното събиране, се казва още в жалбата на читателя, който по същия начин в началото на годината атакува успешно и цените в димитровградската библиотека.

ХАС приема доводите на жалбоподателя в тази част и отменя общинската Наредба в частта й за определяне цените на услугите в библиотеката. Общинският съвет се осъжда да заплати на Запрянов 1230 лв. разноски по делото.

Решението подлежи на касационно обжалване пред ВАС в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Бъдете коректни
Бъдете коректни
29.11.2016 15:29 15:29

Защо никъде не се спомената, че ре’ението на ОС Хасково е през 2012 год., т,е, ре’ението е взето по предложение на стария кмет на Хасково и е гласувана от ОС мандат 2011-2015 година?

Анонимен
Анонимен
29.11.2016 16:29 16:29

Пише ама ти си кьорав и толкова предубеден че нищо друго освен собствения си нос не виждаш

Дада
Дада
29.11.2016 22:43 22:43

Върнете ни парите!

Back to top button