Любопитно

Шафранов минзухар ще цъфти в община Димитровград

Родна фирма е заявила намерението си да отглежда шафранов минзухар в община Димитровград.

Парцелът е в землището на с. Странско. Насажденията ще заемат площ от 3 дка. Те ще се поливат с водоноска, тъй като растенията не се нуждаят от постоянна влага.

От шафрановия минзухар, познат от 3000 г., се добива подправка, която се счита за най-ценната в света. Отглежда се предимно в Индия, Иран, Турция, култивиран е и в Гърция, Испания, Франция, Италия. Оптимисти твърдят, че у нас могат да се постигнат по-високи добиви.

Опити за отглеждане на екзотичната култура има вече на няколко места в страната. За производството на 1 кг. шафран са необходими между 110 000-165 000 цвята. Площта, необходима за този брой растения е колкото две футболни игрища. За да се наберат 150 000 цвята, са необходими 40 часа интензивен денонощен труд, обясняват познавачите.

Цените на шафрана варират от 1000 до близо 10 000 евро за килограм. Най-големият купувач са арабските държави, които го използва за подправка на пилафа.

Край Странско, на площ 97 дка, фирмата ще отглежда и маслодайна роза.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button