Хасково

Библиотеката и РИМ с асансьор за 145 бона, отопляват се на газ

Асансьорът за близо 145 000 лв. от днес работи в сградата на Регионална библиотека “Христо Смирненски“ и Регионалния исторически музей в Хасково.

Той е направен по проект на общината финансиран по проект „Красива България”, който е част от програмата на Министерството на труда и социалната политика.

130 410 лв. е безвъзмездната финансова помощ, а 14 490 лв. са от общинския бюджет. Целта на проекта е провеждане на сградата в съответствие с изискванията на нормативната уредба за хората с увреждания за достъпност и безопасност.

Асансьор

„Това е една изключително полезна придобивка, с която са улеснява достъпа, както до библиотеката така и до музея, който е в същата сграда“, подчерта при откриването кметът Добри Беливанов. На откриването присъстваха и двамата му заместници Евгени Консулов и Милена Трендафилова.

Откриването на асансьора бе повод директорът на библиотеката Кирилка Страшникова да обърне винмание, че библиотеката вече се отоплява на газ. Това икономисва около 1000 лева на месец от сумата за отопление. До сега сградата се отопляваше с парно на нафта, което освен скъпо бе и неефективно заради което се включваха допълнително електрически печки. А от месец май библиотеката и музеят са на свободния пазар на ток от което сметките им за електричество са паднали с над 20% на месец. Страшникова каза още,че със средства отпуснати целево от министерството на културата са сменени тежките стари неенергоефективни врати на читалните, което също допринася за комфорта в сградата.

Асансьор

До дни се очаква да бъде подписан договор по съвместен проект заедно Турция, по който ще бъде закупена техника, с която да се дигитализира периодичинят печат. Директорът на библиотеката подчерта, че проекта ще се случи заради активната роля на община Хасково, която е съдействала за намирането на НПО в Туриця, което да е партньор по проекта.

Директорът на музея Пенко Добрев подчерта, че асансьорът е бил изключително необходим и монитрането му се чака от десетилетия. Добрев също отчете че в момента в музея се правят ремонти отлагани от повече от 10 г.

По пректа освен асансьор е изградена и рампа за достъп до сградата с инвалидни или детски колички.

Асансьор

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

5 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
05.12.2016 12:53 12:53

Кмета и заместниците му да се разходят и да видят дупките, конете, кучетата, мръсотията тъмните улици, а не само да режат ленти и да се фръцкат пред камеритe

Ядосан
Ядосан
05.12.2016 13:34 13:34

А лента да виждаш? Никой не е рязал ленти. Едни дупки дето са се отваряли 16 години как да се запушат за една? Коне вече не се разхождат от както прибраха в хайван пазара няколко. Кучета имаше и преди. Законите ни са такива. ако ги натиснат да ги трепят-познай как ще изреват зоолюбителите- и с право. Кастрирани са- не виждаш ли марките по ушите им. Това може да се направи и се прави- Мръсотията и силно пресилена. Що при Георги Иванов листата от дърветата нагоре ли падаха… а къде са тъмните улици?? Наскоро и в тоя сайт показаха стълбища осветени- не случайно казвам стълбища щото там специално лампи е нямало през последните 10-тина години. Ай стига с това оплакване де. Дайте да видим това окето се прави. А що ви епротив асансьора ли сте-сигурно никога не сте ходили до музея пък и библиотека не ви е трябвала явно

Върбан Андреев
Върбан Андреев
05.12.2016 13:42 13:42

До там паднаха от местната власт.Да се снимат до всяка сменена тротоарна плочка.
Нямате ли по важни неща ,от снимането по обектчетата?

РУМЕУ
РУМЕУ
05.12.2016 13:58 13:58

ТАЗИ ЧЕРВЕНОКОСАТА МАЙ СЕФТЕ ВИЖДА ТОК, АХА АХА И ДА ЛАПНИ … КРУШКАТА, В ТАЗ БИБЛИОТЕКА САМО СТАРИ МОМИ, АМАН!

И защо?
И защо?
05.12.2016 20:48 20:48

Асансьор до втори етаж, струва ли си толкова пари?

Back to top button