Хасково

Хасковлийки отрупаха трапезата за празниците, дадоха рецепта за никулденски шаран

Хасковлийки от читалище „Аспарух Лешников“ с председател Руска Караджова отбелязаха Варвара, Сава и Никулден, като празник три в едно.

Жените отрупаха трапезата в читалището с ястията, характерни за трите празника, като бяха представени историята и вярванията за Света Варвара (4 декември), Свети Сава (5 декември) и Свети Никола (6 декември), за които има поговорка: “Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща”.

Празник

В народните представи, Свети Сава е жена – светица, сестра на Варвара и Никола, покровителка на чумата, макар че в отделни райони на страната честват празника като на светец – мъж, покровител на вълците (вълчи пастир).

Сава е свързана и с плодовитостта. Жената, която искала дете, правела обреден хляб. Приготвят се и се раздават мекици.

На този ден празнуват именниците – Сава, Савка, Владислав, Владислава, Слав, Слави, Славка, Славчо.

Празник

На Савинден се подготвя Никулденската трапеза.

Дора Белевска от читалището даде и една от многобройните си рецепти за никулденски шаран. Необходими продукти: шаран – 1.5-2 кг., кило кромид лук, половин чаена чаша олио, чаена лъжичка червен пипер, черен пипер и сол на вкус, китка магданоз, чаена чаша счукани орехи, няколко домата, нарязани на филийки.

Празник

И като на празник жените от читалището попяха любими песни.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
XAXO
XAXO
05.12.2016 21:16 21:16

DARTI OTKA4ALKI, NA NIKOGO NE NUJNI, NE SE GAVRETE S HRISTIANSKITE PRAZNICI

Back to top button