Изследват безплатно за туберкулоза в Хасково

Хасково

За четвърта поредна година във всички областни градове на страната, включително и в Хасково се провеждат безплатни прегледи за туберкулоза, съобщават от министерството на здравеопазването.

Прегледите са извършват в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в хасковския квартал „Болярово“ до 9 декември.

Инициативата е в рамките на кампанията „Седмица на отворените врати”, която стартира от 5 декември и се осъществява по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” (2015-2018) към Министерство на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

Целта на инициативата е да повиши обществената информираност по отношение на туберкулозата и да популяризират здравословния начин на живот. Чрез безплатните прегледи се предоставя възможност на всеки за достъп до здравни услуги. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.

По време на „Седмицата на отворените врати” на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На съмнителните за туберкулоза лица се извършват прегледи и допълнителни медицински изследвания.

По време на проведените за периода 2009 г. – септември 2016 г. „Седмици на отворени врати” са анкетираните за туберкулоза 87 238 лица, открити и насочени за лечение са 976 с туберкулоза, открити с латентна туберкулозна инфекция и обхванати с химиопрофилактика са 3 384 души.

Още новини

loading...

Един коментар по “Изследват безплатно за туберкулоза в Хасково

  • Боже мой безплатно преглед при д-р Калфов Това не може да бъде КАЛФАТА от кучетата на двора пред диспансера взема пари камо ли да преглежда БЕЗПЛАТНО

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.