Регион

В БАН докладват за археологически находки в Хасковско

Проучванията на останки от църква в скалния комплекс Глухите камъни в община Любимец е една от темите на двудневната национална конференция „Декемврийски четения”, която започва днес в БАН. Организатор е Секцията за средновековна археология към Националния археологически институт с музей при БАН.

Както Haskovo.info писа, през лятото археологът Дойчин Грозданов започна разкопки на църква, построена на мястото на древно тракийско светилище.

Следващата стъпка е подготовка на проект за нейната консервация и експониране. В култовия център обаче екипът се натъкна на дълбок ров, подкопал южния зид – резултат от престъпни иманярски нашествия.

На научния форум ще бъде докладвано и за спасителните проучвания на средновековен некропол до с. Константиново, община Симеоновград, под ръководството на Емилия Евтимова и Катя Меламед. На традиционната археологическа изложба в столицата миналата година бяха показани намерените при разкопките две древногръцки керамични кани за вино, чието гърло е оформено като трилистник.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button