Регион

Обновяват центъра на Димитровград с 5 млн. лв. за 70-годишнината

Първа копка на първия етап от ремонта и реконструкцията на централна градска част по бул. „България“ в Димитровград бе направена днес.

Малко по-рано проектът бе представен на пресконференция в общината, на която бе посочено, че за 70-годишнината си Димитровград трябва да е с основно ремонтиран център. Стойността на ремонта 5 185 000 лв., от които европейско финансиране по ОП „Региони в растеж“ 4 407 250 лв. и националното съфинансиране от 777 750 лв.

4-месечен е срокът на ремонта на пешеходната зона и колонадите по бул. „България“. Ще се започне с химическо почистване на колонадите, което ще се извършва с безвредни за населението препарати. Предвижда се още възстановяване на архитектурния облик на колонадите и полагането на специално защитно покритие по тях, включително и срещу графити.

Първа копка

Предвидено е възстановяване на компрометирани части от настилката, както рехабилитация и други дейности по отводнителните шахти, за да се реши проблема с наводнението мазетата на част от блоковете по бул. „България“.

Ново пространствено решение ще има пешеходната зона, която е част от културния маршрут на Съвета на Европа. Основно реконструирани ще бъдат двата шадравана и петте места за чешмички.

Предвижда се статуята „Трите музи“ да се измести в южната част на фонтана. Той ще има нов облик и по него ще се монтира цветно осветление. Две рампи за инвалиди и майки с колички ще се изграждат от двете страни на площад „Поезия“.

Включено е и мащабно залесяване по протежение на цялата пешеходна алея с 10 000 вида едра растителност и храсти.

В първата копка се включиха кметът Иво Димов, управителят на фирмата изпълнител Стефан Даскалов, народният представител Евгения Ангелова, областният управител Станислав Дечев и ръководителят на проекта Тихомир Гочев.

Както Haskovo.info писа, вчера Димитровград получи 3 млн. лв. целева субсидия от правителството за ремонт и реконструкция на спортна зала „Младост“.

Първа копка

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button