Хасково

Ветеринар: В Хасково не знаят колко са бездомните кучета, а говорят за приют

При всички варианти за решаването на проблема с бездомните кучета в Хасково, за съжаление ще се наложи евтаназия на част от животните, заяви пред Haskovo.info собственикът на хасковска ветеринарна клиника д-р Иван Иванов.

По неговите думи, дори след една мащабна кампания по залавяне, кастриране, обезпаразитяване и ваксиниране за голям процент от бездомните кучета няма да бъдат намерени осиновители, поради злонравие (невъзможност на животните да приемат семейната среда ) или неизлечими заболявания.

И ако има решение те да не бъдат връщани на улицата, трябва да бъдат умъртвени. Въпреки че, екипът му категорично смятат тази мярка за справяне с проблема за твърде крайна, тя се прилага от години в САЩ и някои западноевропейски страни, където по улиците няма бездомни животни.

Преди да се мисли за изграждането на приют д-р Иванов съветва да се направи мониторинг на бездомните кучета и да се уточни тяхната бройка, защото сега в общината никой не знае колко са. Това е важно, защото ще се прецени колко голям трябва да бъде приютът и съответно колко ще струва неговото изграждане. Специалистът уточни, че в случая става въпрос за здравеопазване и може да се потърси финансиране по европейски проекти.

Работна група в общината трябва да вземе окончателното решение как да се процедира – колко автомобила ще са необходими за залавянето на кучетата, колко служители ще бъдат ангажирани с това и колко упойващи пушки да се купят, например. Зоодоброволците също могат да се включат.

Ветеринар

Д-р Иванов допълни, че неговият екип ще предложи съдействие на общината, за обезпечаване на ветеринарномедицинската дейност при функционирането за приют за бездомните животни. Има разработени различни варианти за справяне с проблема. При един от тях, ако има група, която да залавя бездомните кучета и да ги кара в клиниката – кастрирането, обезпаразитяването и евентуално ваксинирането на женско куче излиза 80-90 лв., а на мъжко – 30-40 лв.

Хасковския ветеринар посочи като добър пример доброволци в Стара Загора, които имат контакти с германски партньори. Те им помагат в лечението на животните и намирането на осиновители.
При д-р Иван Иванов досега са регистрирани 6480 кучета и котки, като бройката им е 50 на 50%.

Той посочи, че властите трябва да се заемат спешно с решаването на проблема, защото има опасност от избухването на епидемии сред хората, като скорошните от бяс в Нови искър и Русе, както и в градове до границата ни с Гърция.

Д-р Иванов допълни, че виновни за създалата се ситуация са изцяло хората, които не се грижат правилно за кучетата.

Haskovo.info припомня, че хроничният проблем с бездомните кучета ескалира отново след инцидента с 29-годишната Виолета Христова, която падна, след като срещу нея изскочили няколко животни. Жената е с два счупени прешлена и ще бъде прикована на легло в продължение на почти 2 месеца.

От общината пък търсят варианти за изграждането на приют, а д-р Иван Иванов призовава веднага да се събере работна група от специалисти, която да обсъди проблема.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

10 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
БАЙ ИВАН
БАЙ ИВАН
09.12.2016 17:38 17:38

1 ваксина- 15 лева , 1 хапче 20-30 стотинки шуно буно 3-4 лева. Какви 60-80 лева .

Анонимен
Анонимен
09.12.2016 18:52 18:52

Общината хабер си няма от нищо, затова тъпчат на едно място вече повече от година. Няма да направят приют – скъпо е и изграждането и поддръжката му. Изтрепете ги тия бездомни кучета, какво му се чудите толкова! А на природозащитниците им дайте по 200-300 песа да си ги вземат у дома и да си ги гледат и галят.

Сизар Милан
Сизар Милан
09.12.2016 20:52 20:52
Отговор до  Анонимен

такива като теб са за трепане ,палячо !!!

nature
nature
10.12.2016 18:38 18:38
Отговор до  Сизар Милан

Абсолютно прав си ! Точно заради такива като него, които не ги е грижа, има толкова бездомни.

ДЖЕЙ ЛЕНО
ДЖЕЙ ЛЕНО
09.12.2016 20:33 20:33

ПОХВАЛНА ИНИЦИАТИВА-ДАНО НЯКОЙ ПОДКРЕПИ ТОВА МОМЧЕ!

Аскувлия
Аскувлия
09.12.2016 21:15 21:15

И аскювските гробари, като софийските си началници искат приют- бе зотчетни десетки хиляди лева. И при това постоянни- нали кучетата ще бъдат връщани обратно на улицата.

Анонимен
Анонимен
09.12.2016 21:38 21:38
Отговор до  Аскувлия

стотици не са десетки :)

Петър янчев
Петър янчев
10.12.2016 3:42 3:42

Как в КЕЙМБРИДЖ няма един помияр.Който има куче си го гледа.Ако го загуби и до три дни някой не го вземе от приюта му бият инжекция и преключват.А бюджетът само на двата университета е по голям от БРУТНИЯ ПРОДУКТ НА БЪЛГАРИЯ.Затова са богати защото не се занимават с глупости.

Aнaстaсия
Aнaстaсия
10.12.2016 19:43 19:43

Вие знaете ли колко строги сaнкции и перфектно изпълними зскони имa нa зaпaд и в СAЩ ? Не е въпросa сaмо дa се зaлaвят и ефтaнaзирaт, зaщото притокът нямa дa спре, a в нормaлните държaви които цитирaте сa огрaничили притокa със сaнкции. Aз не виждaм един глобен собственик че рaзвъждa кучетa… Дa не говоря колко нелегaлни продaжби имa в сивaтa икономикa. Всеки втори продaвa без лиценз… От товa трябвa дa се тръгне инaче и 100 години дa си чешем езиците нямa дa се опрaвим. Спaзвaне нa зaкони в aР. Бългaрия, нaлaгaне от изпълнителните влaсти и всичко ще се опрaви, чaк след тези стъпки може дa се говори зa евтaнaзия. Нaй лесно ще е дa изрaвним пaрлaментa със земятa, но твa е другa темa….

иvan_DRAGANOV
иvan_DRAGANOV
11.12.2016 14:59 14:59

Тоя доктормного добре си направил СМЕТКАТА –Обработване на куче от 40 до 90 лв Ей приятел ми то пенсията на един ЧОВЕК е около 100 лв а ти искаш за едно КУЧЕ близо 100 лв Това е срамота бе АХМАК По добре да се разхождат тия кучета отколкото Общината да плаща от нашите пари на такива ветеринарни ТАРИКАТИ

Back to top button