Делото срещу Георги Иванов продължава през февруари с разпит на още 5 свидетели

Хасково

Започналото дело срещу бившия кмет на Хасково Георги Иванов ще продължи през февруари догодина.

Хасковският окръжен съд даде ход на процеса, в който срещу Иванов са вече трима прокурори – окръжният на Хасково Иван Стоянов, Николай Гугушев и Георги Димитров от Пловдивската окръжна прокуратура, автор на обвинителния акт срещу бившия кмет.

Днес бяха разпитани дузина свидетели, като последен бе дългогодишният директор на Регионалния исторически музей – Хасково до 2008-а Георги Граматиков. Той заяви, че в началото на промените през 90-те е дал списък в общината на културните паметници, в който е бил и този на бившия хасковски затвор. Той свидетелства, че през годините ежедневно е минавал покрай сградата и е виждал как тя се руши.

Haskovo.info припомня, че делото бе образувано по внесения на 16 юни от Пловдивската окръжна прокуратура обвинителен акт, с който е повдигнато обвинение на Иванов, че в качеството на длъжностно лице противозаконно е дал разрешение за разрушаването на културна ценност.

Цитира се заповед от 14 май 2015 г., с която Иванов е наредил да бъде премахната сградата на бившия хасковски затвор на ул. „Дунав“, построена през 1892 г., обявена за паметник на културата с историческо значение, със статут на историческа недвижима културна ценност категория „национално значение“, включена в Списък на историческите паметници в Хасковски окръг, на стойност 89 000 лв., като е последвало разрушаването на културната ценност.

Георги Иванов заяви пред съда, че не се признава за виновен и ще даде обяснения след разпита на всички свидетели.

За следващото съдебно заседание ще бъдат призовани неявили се петима свидетели, както и три вещи лица. Адвокатите на Иванов поискаха и стенограма от заседание на Министерски съвет на 10 септември 2010 г. с присъстващите на него.

Така процесът ще продължи на 10 февруари 2017 г.

5 коментара

  • КАКЪВ ПАМЕТНИК НА КУЛТУРАТА МОЖЕ ДА БЪДЕ КАТО НЕ Е ДОСТЪПЕН ЗА НИКОЙ??ТА ТОЗИ ЗАТВОР БЕШЕ В РАМКИТЕ МА ПОДЕЛЕНИЕТО АЗ РАЗБИРАМ ДА СЕ ПОДДЪРЖА ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В НЕЩО КАТО МУЗЕЙ ДА ИМА СИМВОЛИЧЕН ВХОД ДА МОЖЕ ВСЕКИ ДА ГО РАЗГЛЕДА ДА ИМА И ПРИХОД ЗА ПОДДРЪЖКАТА МУ А ТОЙ СИ СТОЕШЕ И СЕ РУШЕШЕ. НЕ ОПРАВДАВАМ ГЕОРГИ ИВАНОВ НО ПЪК СЕ РАДВАМ ЧЕ ТАЗИ РАЗВАЛИНА Я НЯМА.

  • администраторите на сайта трият мненията ви-няма смисъл да правите коментари! особено за г.иванов! за него само добро или нищо-като за умрелите!

  • Що се занимават с глупости!Нацията изчезва,мигранти ни завладяват,сервитьори Хасково управляват,корупцията вече живее под юргана ни….ТЕМИДА долна ПРОСТИТУТКА СТАНА..

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.