Хасково

Майки и деца събраха близо 2 тона капачки и подариха апарат на микропедиатрия

Апарат за бебетата в неонатологично отделение на хасковската болница закупиха дарители, с пари от събрани капачки от бутилки. В продължение на една година хасковското читалище „Пейо Яворов 1982“ заедно с клуб „Мама“ към читалището организира акция по събиране на капачки от ПВЦ бутилки.

В нея са се включили и децата от различни училища в Хасково, както и две читалища от Кърджалийска област. Събрани са общо 1834 кг. капачки. За тях инициаторите са получили 610 лв., с които успяват да закупят Пулсоксиметър за Неонатологично отделение. Апаратът следи температурата, кислорода, пулса и други показатели на новородени деца.

Празник

Новата придобивка получи лично началникът на микропедиатрия д-р Надя Вачева. Тя благодари за жеста и заяви, че този апарат е изкюлчително необходим в отделението, защото до всеки един кувьоз трябва да има подобен. „Имаме няколко но не достигат“, призна д-р Вачева.

Празник

Отделението е единственото в Хасковска област. В него се хоспитализират около 1000 новородени за година. От тях приблизително 12% са с различна степен на недоносеност.

Д-р Вачева връчи писмена благодарност на читалището, похвали децата за активността и ги почерпи с бонбони.

Празник

Секретарят на читалището Росица Димова връчи благодарствени грамоти на най-активните участници в кампанията „Подай ръка, помогни в беда“. Сред тях бяха Регионална библиотека „Христо Смирненски“, ФСГ „Атанас Буров“, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – 2 и 7 клас, ОУ „Св. Иван Рилски“, клуб „Мама при читалище „Пейо Яворов““, Детски танцов ансамбъл „Южняче“, Марина Маринова от Хасково, Иван Иванов от Свиленград, Росица Спиридонова, Петя Иванова и Сийка Бузова от Хасково.

Празник

За доброто насторение на тържеството се погрижиха Коледарите към читалището, вокална група “Детелини“, Ансамбъл „ Южняци“. Деца получиха подаръци от Дядо Коледа.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Fanki
Fanki
17.12.2016 14:18 14:18

Апаратът струвал около 600 лв Това добре защото децата так се учът на труд Въпроса е защо ДОКТОРА ГЕЛОВ не може ДА ОТДЕЛИ смешнага сума от 600 лв а купува апаратуреи за хпиляди ОТГОВОР Защото няма ДАЛАВЕРКАи КОМИСИОННИ

Браво
Браво
17.12.2016 14:59 14:59

Чудесна инициатива. Браво на майките и децата, браво на организаторите от чителище “ Яворов“.

Алекс
Алекс
18.12.2016 21:37 21:37

Това с инициативата на децата и майките да събират капачки и да закупят този ценен апарат – браво, чест и почитание. Това е благородно и достойно за уважение. Това, което ме изуми е, че този апарат струва само около 610 лв. и че според думите на д-р Вачева имат голяма нужда от такива апарати. Не мога да го проумея как може да се харчат пари за други техники за хиляди левове, а да не може да се закупят поне няколко от тези апарати, които са жизнено необходими за недоносените дечица. Срамота?! Та само, ако д-р Михайлова се откаже от една екскурзия до чужбина подарена й от разните дистрибутори на лекарства щеше да закупи поне един такъв апарат!!! Да не изброявам и други, наистина няма нужда повече от коментар.

Петя Янева
Петя Янева
17.12.2017 19:16 19:16

Браво на Росица Димова, на членовете на читалище „Яворов“ и на всички, които са подкрепили тази благородна дейност!

Back to top button