Любопитно

1200 се изявиха на „Кехлибарен грозд“ в Лозен

Повече от 1200 участника от професионални и любителски фолклорни състави, индивидуални изпълнители, оркестри, народни хорове и ансамбли от цялата страна участваха в Националния фолклорен фестивал „Кехлибарен грозд“ в любимешкото с. Лозен.

Фестивалът се проведе на открита сцена, в парка пред читалище „Просвета – 1925“ в селото. Два дни от сутрин до вечер, жители и гости имаха възможност да се насладят на красотата на народната музика от различни фолклорни области на страната.

Фестивалът бе с конкурсен характер, затова всички участници се стремяха да покажат най-доброто от репертоарите си пред компетентното жури с председател проф. д-р Светла Калудова – Станилова – Декан на факултета по Музикален фолклор и хореография към АМТИИ-Пловдив.

Фестивал

След приключване на изявите на всички участници, журито класира най-добрите от тях в отделните категории: Автентичен фолклор, Обработен фолклор, Танцови групи, Пеени хора, Народни обичаи, народни хорове, индивидуални изпълнения. То връчи и няколко специални награди за цялостно представяне, за най-емоционално изпълнение, за съхраняване и съживяване на наследени културни традиции, за високи певчески постижения и др.

Самодейци от читалище „Братолюбие – 1884“ в Любимец също се включиха във фестивала. Групата за автентичен фолклор се класира на трето място и получи Бронзов медал в своята категория.

Фестивал

В категорията Индивидуални изпълнения в Първа възрастова група, Първа награда и Златен медал получи Трифон Георгиев от с. Лозен, Втора награда и Сребърен медал се присъди на Виктория Бамбалова, възпитаник на Школата за народно пеене, с ръководител Жеко Ангелов при читалище „Братолюбие-1884“, Трета награда и Бронзов медал бе връчен на Теодора Бояджиева, също възпитаник на Школата за народно пеене в Любимец.

При индивидуалните изпълнители във 2-ра възрастова група, Втора награда и Сребърен медал взе Цона Канелова от с. Оряхово.

Част от фестивала бе демонстрация на празнични народни носии от различни части на страната – тракийски, добруджански, шопски, от Пиринска Македония и др.

Фестивал

Специална награда за съхраняване и съживяване на наследени културни традиции и Златна статуетка на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките, журито присъди на читалище „Просвета-1928“ с. Вълче поле.

Специална награда за цялостно представяне на Етнографски музей – Лозен и Златна статуетка се връчи на читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1912“ в с. Малко градище.

Читалище „Просвета-1925“ в с. Лозен получи Специална награда за високи певчески постижения.

За да бъде по-приятен престоят на самодейците и гостите, кметът на село Лозен – Христо Янъков бе поканил кулинари от Любимец – Гинка Рогачева, Диана Янакиева и Милена Бозалиева, както и членове на „Просвета -1925“, които предлагаха домашно приготвени гюзлеми и палачинки, скара, топли и студени напитки. Събраните средства ще се използват за обезпечаване на част от разходите по организацията на фестивала.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button