Любопитно

Борба с мечка в центъра на Хасково, страшни кукери прогониха злото

С колоритните си игри и наричания страшни кукери прогониха злото и приканиха доброто в Хасково. Изпълненията на площад „Свобода“ са част от Коледните маскарадни игри.

Една от най-атрактивните кукерски групи бе тази от ямболското село Могила, която изпълни цял ритуал. Освен страшните кукери, сред героите в групата бяха свещеник, мечка, булка, жених, магаре. Една от най-забавните части за малчуганите на площада беше боричкането с мечката.

Кукери

Сред останалите гостуващи кукерски групи бяха тези от елховското село Маломир, село Челник, община Тунджа и карловското село Климент.

Кукери

Сред местните фолклорни групи бяха „Славяни“ и „Фъртуните на Мишо“, както и коледари от село Сусам и димитровградско.

Кукери

Пред публиката се представиха и уникалните за България танцуващи коледари от Ямбол.

Коледните маскарадни игри се организират от общината и Общество за фолклор.

4 коментара

  1. Фестивал на Коледарските групи се провеждаше в Хасково преди 15 години. Имаше 4 или 5 издания. Инициатор и организатор на фестивала беше Н.Ч. „П. Яворов“ – Хасково, със съдействието на Общината.Фестивалът беше част от реализиран проект,спечелил конкурс на национален фонд „Култура“за събиране, опазване и популяризиране на автентичния български фолклор. Издаден беше и сборник „Коледни песни и благословии от Хасковско“ от Росица Димова- секретар на това читалище.

  2. Добре бе, разбрахме! Може и друго да сте правили през миналия век дето само вие да си го помните. Аз в Хасково кукери не знам да са стъпвали! Ама както и да е, все ще се намери някой да критикува!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button