Любопитно

Борба с мечка в центъра на Хасково, страшни кукери прогониха злото

С колоритните си игри и наричания страшни кукери прогониха злото и приканиха доброто в Хасково. Изпълненията на площад „Свобода“ са част от Коледните маскарадни игри.

Една от най-атрактивните кукерски групи бе тази от ямболското село Могила, която изпълни цял ритуал. Освен страшните кукери, сред героите в групата бяха свещеник, мечка, булка, жених, магаре. Една от най-забавните части за малчуганите на площада беше боричкането с мечката.

Кукери

Сред останалите гостуващи кукерски групи бяха тези от елховското село Маломир, село Челник, община Тунджа и карловското село Климент.

Кукери

Сред местните фолклорни групи бяха „Славяни“ и „Фъртуните на Мишо“, както и коледари от село Сусам и димитровградско.

Кукери

Пред публиката се представиха и уникалните за България танцуващи коледари от Ямбол.

Коледните маскарадни игри се организират от общината и Общество за фолклор.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Fanki
Fanki
26.12.2016 16:19 16:19

Кукерите е трябвало да влезнат в ОБЩИНАТА там е ЗЛОТО

tanya
tanya
26.12.2016 19:30 19:30

Общината трябва да е Тунджа, после и в другите наред :)

Редовен читател
Редовен читател
27.12.2016 9:43 9:43

Фестивал на Коледарските групи се провеждаше в Хасково преди 15 години. Имаше 4 или 5 издания. Инициатор и организатор на фестивала беше Н.Ч. „П. Яворов“ – Хасково, със съдействието на Общината.Фестивалът беше част от реализиран проект,спечелил конкурс на национален фонд „Култура“за събиране, опазване и популяризиране на автентичния български фолклор. Издаден беше и сборник „Коледни песни и благословии от Хасковско“ от Росица Димова- секретар на това читалище.

до редовния
до редовния
27.12.2016 13:51 13:51

Добре бе, разбрахме! Може и друго да сте правили през миналия век дето само вие да си го помните. Аз в Хасково кукери не знам да са стъпвали! Ама както и да е, все ще се намери някой да критикува!

Back to top button