Хасково

Ученици събраха пари за рехабилитационна пътека за деца в нужда

По случай Коледните и Новогодишните празници учениците от 11 В клас на ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров” поеха инициативата да помогнат на деца с умствени и двигателни проблеми. 28-те младежи и девойки живеят в социалния център зад АГО и са на възраст от 6 до 26 г.

След разговор с директора на центъра се установи, че децата имат нужда от рехабилитационна пътека на стойност 450-500 лв., която би подпомогнала раздвижването им. Тя ще бъде предоставена в началото на януари. Каузата бе разпространена в цялата гимназия в продължение на две седмици. Беше направена кутия за събиране на дарения, а крайната сума надвишава 1450 лв., споделиха инициаторите на благотворителната кампания.

Кампания

Освен за пътека, учениците решиха да отделят една част от парите за коледни торбички с лакомства и играчки. Бяха обединени усилия с фондацията „Една от 8”, подпомагаща жени, страдащи от рак на гърдата, чрез закупуване на бисквити под формата на различни коледни фигури от техния розов базар на по-ниска, предложена от тях цена.

Останалата сума ще се използва за подпомагане каузата за Ники.

За Коледа центърът бе посетен от група ученици от 11 В, които пристигнаха с голямо вълнение и много подаръци. Таня Ванева, инициаторът на общата идея за благотворителност, обясни каква е причината да се включат в подобна кауза. „Забелязах, че с наближаването на Коледните празници всеки само говори за подаръци и то не заради възможността да зарадва любим човек, а като задължение, за което трябва да отдели време и пари. Всяка година в класа си разменяхме подаръци, избирани често колкото, за да „отбием номера”. Купувахме си безполезни неща, а не обръщахме внимание на истинския смисъл от това разменяне. Благотворителността ни даде възможност да се обединим около една добра кауза и да дадем на тези, които имат по-малко от нас”.

Единадесетокласничката разказа още какво е било чувството да станат свидетели на техния живот отблизо и как всички са били приятно изненадани от уютната обстановка и грижовните хора. „Не бях виждала по-усмихнати и дружелюбни деца. Те бяха толкова енергични и постоянно ни подаваха любимите си играчки, за да се включим и ние в интересната им игра. Виждайки как се радват на тези на пръв поглед обикновени неща като книжки за оцветяване, надуваеми топки и плюшени играчки, се замислихме колко лесно е да зарадваш една чиста душа като тяхната с малко внимание, мили думи и разбиране. Затова ние сме тези, които трябва да изкажем благодарността си към тях, затова че ни допуснаха до себе си и осмислиха и нашата Коледа. Надявам се отново да имаме възможността да посетим дома и нашите нови приятели.”

Тази благотворителна инициатива показва, че добротата, човечността и съпричастието са все още срещани качества, а един малък жест като този предизвиква многобройни усмивки в светли празници като Коледа. За популяризирането на кампанията се погрижиха Десислава Чилингирова, Цветелина Недкова и Евелина Дюлева.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Съученик
Съученик
29.12.2016 23:15 23:15

Статията е написана от Десислава Чилингирова- също ученичка от 11в клас. Смятам че трябва да се спомене, а не да се присвоява статията от екипа на сайта. Освен това за популяризиране на кампанията се погрижиха също Ива Клисарова, Любомир Николов и Димитър Арабов.

Back to top button