Хасково

Решават за грипна ваканция в Хасковско на 3 януари

Решението за грипна ваканция в Хасково ще бъде взето на 3 януари, съобщи за Haskovo.info директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Соня Димитрова.

Както Haskovo.info писа по-рано днес от Синдикат „Образование“ към КТ “Подкрепа“ предложиха на Министерството на образованието и науката 5 и 6 януари да бъдат неучебни за всички български училища и извънучилищни институции. Предложението е учебните занятия да започнат на 9 януари, при внимателна диагностика от министерство на здравеопазването.

Малко по-късно от МОН отговориха на предложението като посочват, че Коледната ваканция продължава до 4 януари със заповед на министъра. От ведомството напомнят, че грипна ваканция се обявява след задължително предписание от РЗИ в съответния град, според размера на епидемията и ако отсъстват от училище над 30 % от учениците. Заповедта се връчва на директорите на училищата, в които се налага обявяване на учебни дни за неучебни. Затова не е необходимо допълнитeлно разпореждане от МОН.

От днес до 4 януари в градовете Хасково и Харманли е обявена грипна епидемия. Спират се имунизациите, профилактичните прегледи, женските и детските консултации, свижданията и плановите операции. Не се препоръчва струпването на големи колективи на едно място. Болните трябва да ограничат контактите си.

Д-р Димитрова допълни, че в първия работен ден след празниците ще се види нивото на заболеваемостта и ако е високо грипната епидемия може да бъде удължена, което автоматично ще означава и грипна ваканция.

От РЗИ посочиха, че болните от грип все още са много – вчера само в Хасково има 74 нови случая, а днес те са вече 75. Най-много от болните са децата до 14-годишна възраст.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
30.12.2016 7:53 7:53

Д-р Димитрова имам един въпрос към вас-защо в детските градини не се обявява грипна ваканция,нима най-малките там са защитени и вероятността от заразяване е 0%.А да не коментирам персонала те най-вероятно са имунизирани?

Back to top button