Хасково

Цените за 30 услуги в хасковската библиотека вече са отменени от съда

Цените за 30 услуги, предоставяни от Регионална библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково вече са отменени. Това стана факт с влизането в сила на решението на Хасковския административен съд, с което като незаконосъобразни се отменят чл. 56б, ал. 7 от Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Хасково.

Както Haskovo.info писа на 29 ноември миналата година, ХАС отмени текстовете от общинската наредба по жалба на димитровградчанина Паско Запрянов, който ползва услугите на хасковската библиотека. Според него наредбата е в разрез с разпоредбата на Закона за обществените библиотеки, защото в случая трябва да се събира такса, а не да се посочва цена на услугите.

Според Запрянов между “цена“ и „такса“ имало разлика и тя се състояла в това, че „таксата“ включвала материално-техническите и административни разходи по предоставяне на услугата, докато “цената“ поглъщала разходите за таксата и освен тях включвала и някакъв процент печалба.

Така например услугата „издаване на читателска карта“, предвидена в оспорената точка 1 от Наредбата е в разрез със закона, гарантираща безвъзмезден достъп до основните библиотечни услуги, докато на практика, се предоставяли основните библиотечни услуги само на посетители, заплатили “читателска карта“.

Общинският съвет, поставяйки цени, а не такси на библиотечните услуги, променил недопустимо реда на тяхното събиране, се казва още в жалбата на читателя, който по същия начин в началото на годината атакува успешно и цените в димитровградската библиотека.

Общинският съвет не е обжалвал пред ВАС. От ръководството на библиотеката пък съобщиха за Haskovo.info, че въпросните 30 услуги при тях вече са обозначени като такси.

От ХАС посочват, че като незаконосъобразни са отменени текстове от Наредба №8 за реда и условията за извършване на търговска дейност и за поставяне на преместваеми обекти за търговска дейност на територията на Община Любимец.

Влязло е в сила и решение на съда, с което се отменят тестове от Наредбата за рекламната дейност на територията на Община Димитровград.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button