Регион

18-годишният Янислав извади кръста в Димитровград, гимназист спаси разпятието в Харманли

18-годишният Янислав Георгиев извади кръста на Богоявление от ледените води на река Марица в Димитровград.

Младежът тренира футбол и кик-бокс, като скача за кръста за втора година. Той има брат близнак Габриел, който също е спортист. Днес за Христовто разпятие скочиха общо 29 мъже.

Празник

Разпятието бе хвърлено от отец Героги след отслужена литургия. След като извади кръста Янислав пожела здраве и успехи на всички, а баща му който бе сред публиката заяви, че се чувства горд от синовете си.

Празник

Янислав сподели, че посвещава днешната си победа на семейството и на приятелката си Дебора Пенева. Той и останалите смелчаци изиграха мъжко хоро след изваждането на кръста.

Победителят получи подаръци и 100 лв. от общината, връчени му от зам.-кмета Яшо Минков. За останалите имаше по 20 лв. Дошлите да гледат ритуала на Йордановден димитровградчани се сгряха с червено вино, осигурено от кметската администрация.

Празник35-годишният Траян Тодоров от Любимец е тазгодишният щастливец, който извади богоявленския кръст от казаните със светена вода в църквата „Свето Успение Богородично“. Претендентите за светинята не бяха много, но най-бърз сред тях бе Траян. Това не е първата надпревара за свещения кръст, в която той участва. Преди няколко години отново се е преборил за кръста, скачайки от Аспаруховия мост във Варна.

Празник

Щастливият баща на двама синове сподели, че го прави за здравето на семейството си.

След завършване на церемонията по ваденето на Христовия символ от водата, носейки дървеното разпятие той посети различни институции и домове и благослови за здраве, мир и благоденствие.

16 мъже, облечени в народни носии играха мъжкото ледено хоро във водите на река Харманлийска по повод християнския празник Богоявление. Най-бърз се оказа 17-годишният Атанас Димулски, който успя да спаси Светия кръст. Видимо развълнуван, той пожела на всички присъстващи здраве и късмет.

Празник

Празникът за харманлийци започна рано сутринта с тържествен звън на камбани от двете църкви в града, където отец Живко Петров и отец Георги Георгиев отслужиха празнични литургии и водосвет. По-късно литийното шествие се отправи към моста на река Харманлийска. Въпреки студеното време, местността край бреговете на реката се изпълни с хора, дошли да споделят празника Богоявление и да наблюдават ритуала зя Спасяването на Светия кръст.

Празник

За щастливеца, уловил кръста в ледените води на реката от общината е осигурена парична награда. Той, както и останалите момчета са категорични, че и тази година събраните средства ще отидат за благотворителност.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button