Любопитно

25 предложения за химн на Димитровград

Общо 25 са предложенията за текст на химн на Димитровград в конкурса, обявен от общината по повод честването на 70 г. от създаването на града.

Те са изпратени от 17 автори от цялата страна, като някои са предложили и по 2 – 3 варианта за бъдещ химн на града, съобщават от Министерството на културата.

Етапите в провеждането на конкурса са два: избор на текст и избор на музика за химн на Димитровград, припомнят от общината. Текстовете за химн на Димитровград трябваше да бъдат специално подготвени за целта, като темата да засяга миналото, настоящето и бъдещето на града и да подчертава неговата уникалност.

Оценката и класирането на представените поетични творби ще се извърши от специална комисия, назначена от кмета на община Димитровград с участието на доказани експерти. След като оцени всички постъпили за конкурса текстове, очаква се до 15 януари комисията да излъчи едно предложение за създаване на музика по него и да го обяви на интернет страницата на община Димитровград и в Съюза на композиторите и Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Срокът за подаване на музикалните творби за химн на Димитровград ще е до 15 април в общината.

До 30 април комисията се очаква да излъчи три предложения за химн на Димитровград. Предложенията на комисията се подлагат на обществено обсъждане в срок до две седмици.

Наградният фонд за класирания текст и музиката към него за химн на Димитровград е 1500 лв. за текста и 2000 лв. за музикалната част.

Бъдещият химн на Димитровград ще звучи на национални и официални празници, при отбелязване на празника на града, при издигане на знамето на Общината, при посрещане на гости от висок ранг, при връчване на награди в тържествена обстановка и при честване на събития с особено важна роля за общината.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button