Любопитно

„Зимна импресия“ и в хасковската библиотека

Във вихъра на зимата от Регионална библиотека „Христо Смирненски“ откриха богата тематична изложба „Зимна импресия“.

Експозицията във фоайето на културната институция е разположена в 9 витрини. Изложени са репродукции на картини от различни епохи и художествени стилове, а също така фотографии, музикални произведения и стихове, вдъхновени от зимата.

Включени са пейзажисти от края на 16-ти до средата на 20 век, сред които шедьоври на световната живопис като „Ловци в снега“ на фламандския ренесансов художник Питер Брьогел – Старши, „Зима“ на испанския майстор Франсиско Гоя и едноименната картина на известния руски пейзажист Иван Шишкин.

Изложба

Сред по-известните художници в изложбата са Клод Моне, Едвард Мунк, класиците на българската живопис Златю Бояджиев, Цанко Лавренов, Константин Щъркелов, Ненко Балкански.

Хасковският художник Димитър Иванов – Лицо е представен с репродукция на картината си „Стария мост“ от 1933 г., която изобразява зимен пейзаж.

Изложба

Музикалната част на изложбата включва произведения на Вивалди, Хайдн, Шуберт, Чайковски, Прокофиев.

Сред стиховете за зимата, допълващи експозиция, се открояват творби на Пушкин, Лермонтов, Тютчев, Иван Вазов, Елисавета Багряна и Георги Константинов.

Изложбата допълват фотографии на снежно Хасково.

Изложба

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button