Хасково

Връщат стария режим за варене на ракия до 1000 литра без акциз

До 1000 литра ракия годишно може да се вари без да се налага акциз, реши на свое заседание Парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Предложението връща стария режим за варене на ракия. Отново лимитът от 500 става 1000 литра, и в този обем ракия може да се вари без акциз през цялата година. Решението на комисията, в която е и хасковският депутат Евгения Ангелова е по преддложение на ГЕРБ.

Миналата година имаше няколко протеста на казанджиите, включително и в Хасковско. Ангелова е настояла за промяната.

Промените в Закона за акцизите е вследствие на общ доклад, който е изготвен в Бюджетна комисия на базата на смесени предложения и на членове от Патриотичния фронт и Реформаторския блок.

Друга важна промяна е отпадането на уведомителния режим през периода януари-юни, която към момента съществува. Тоест, човек, ако реши да си вари ракия по това време на годината, трябваше да е пуснал уведомление в Агенция „Митници“ и да заяви това свое желание. С решението днес този уведомителен режим отпадна, което означава, че всеки, когато реши по всяко време на годината, може да вари ракия.

И третата съществена част от промените е създаването на регистър в следствие на наредба, която ще се изготви в Министерството на икономиката, тъй като ведомството ще създаде този регистър, в който всички производители, вносители, търговци на уреди и съоръжения, оборудване за казани за варене на ракия, трябва да бъдат вписани. Това го правим с оглед на контрола от една страна, от друга страна е за безопасност на българските граждани. Така че когато се установи, че има несъответствие с уредите за производство на ракия или не е доказан източника, от който те са закупени, да може органите в лицето на Агенция „Митници“ и Министерството на икономиката да вземат съответните мерки.

Предстои следващата седмица, законопроектът да бъде внесен за гласуване на второ четене в пленарна зала. Той ще влезе в сила с обнародването му в Държавен вестник, най-вероятно от началото на по-следващата седмица.

Решението бе гласувано единодушно от комисията с изключение на БСП, които напуснаха заседанието заради несъгласието си с включването за разглеждане на точката за увеличение на програмата за енергийна ефективност с още 1 милиард лева, уточни Ангелова.

Програмта за саниране е била подкрепена от всички колеги в бюджетна комисия с изключение на депутат от Патриотичиня фронт.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
ВСЕВИШНИЯТ АСКУВЛИЯ
ВСЕВИШНИЯТ АСКУВЛИЯ
13.01.2017 22:05 22:05

ГЕРБ ИЗЦАПАХА ГАЩИТЕ И СЕГА СЕ ОПИТВАТ ДА БЪДАТ В РОЛЯТА НА ДОБРИТЕ-АМА СПОМНЕТЕ СИ КОЙ НАЛОЖИ ПРЕДИШНИТЕ ОГРАНИЧЕНИЯ? НИКОЙ НЯМА ДА ГЛАСУВА ЗА ВАС! САМИ СЕ ОТКАЗАХТЕ, ЗА НЯКОЛКО МЕСЕЦА НЯМА КАК ДА СИУВЕЛИЧИТЕ ПОПУЛЯРНОСТТА И ВЛИЯНИЕТО-ВИЕ СТЕ БИТА КАРТА!

Back to top button