Хасково

Розалин Трендафилов акцентира върху модерните технологии в концепцията си като кандидат-член на ВСС

Общото събрание на прокурорите изслуша концепцията на заместник-окръжния прокурор на Хасково Розалин Трендафилов, като кандидат за член на Висшия съдебен съвет от квотата на прокурорите.

Haskovo.info припомня, че Розалин Трендафилов има 39-годишен трудов стаж, изцяло в съдебната система. След едногодишен стаж като „стажант – съдия“ в Окръжен съд – Хасково, на 1 октомври 1977 г. е назначен като заместник-районен прокурор на Димитровград. В периода май 1979 – май 2010 г. е районен прокурор на Димитровград. От 1 юни 2010 г. е избран за заместник–окръжен прокурор на Хасково. Носител е на „Личен почетен знак втора степен – сребърен“ на ВСС.

Трендафилов изтъкна като личен мотив да заеме този пост наличието на съответния професионален стаж, опит, сили и възможност да участва в дейността на ВСС, както и че това ще бъде достоен завършек на неговата дългогодишна кариера.

В своята концепция прокурор Трендафилов се фокусира върху 7 основни насоки от работата на ВСС. Предвид приетите изменения на Закона за съдебната власт за кариерното израстване на магистратите, той смята, че може да работи по новите правила за атестиране на магистратите, които да са обвързани с правилата за измерване на натовареността. По този начин магистратите, разглеждащи дела с висок обществен интерес, да получат адекватна професионална оценка за труда си при атестиране. Адекватната оценка на магистратите, работещи в звена с постоянна висока натовареност и висок коефициент на сложност на делата, според кандидата ще даде максимално реална преценка за труда на всеки магистрат през атестирания период.

Той посочва, че би могъл да даде принос в работата на Съвета по усъвършенстване на системата за случайно разпределение на преписките и делата, като към програмата се задават предварителни данни за измерим коефициент на сложност, независимо от ранния стадий на възлагане при преписките и ранния стадий на разследване по досъдебните производства.

Прокурор Трендафилов вижда възможности за вземане на решения за оптимизиране на работата на някои прокуратури.

Събрание

Кандидатът посочва като свой приоритет да поддържа в максимална степен връзка с действащите магистрати, което ще му да даде възможност най-точно и компетентно да защитава техните интереси и да отстоява техните права.

Той се присъединява към усилията на ВСС за разработване на Системата за електронно правосъдие и услуги, която осигурява прозрачност на правосъдието с цел укрепване на доверието на обществото, както и за осигуряване на бърз и надежден достъп на гражданите до информация, а от друга страна на надеждни инструменти за магистрати и съдебни служители за повишаване на качеството на правосъдните услуги.

Подобряването на комуникативността на магистратите е друг акцент в концепцията, който ще позволи успешно представяне на постигнатите в съдебната система резултати и формиране на обективна обществена оценка за правосъдието.

Гласуването за Розалин Трендафилов ще се проведе на 21 януари от 8 до 18 ч.

Общото събрание на прокурорите за избор на член на ВСС бе открито от главния прокурор Сотир Цацаров, който обяви, че регистрираните за участие прокурори са 669. Общото събрание избра единодушно за председател Виктор Малинов – прокурор от Върховна административна прокуратура. Маринов ще председателства Общото събрание и на 21 януари.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button