Хасково

Община Хасково отписва безнадеждни данъчни задължения и глоби

Кметът Добри Беливанов внася докладна за януарската сесия на общинския съвет за отписване от регистрите на общината на задълженията на физически и юридически лица с изтекла давност към община Хасково.

Това се прави във връзка с докладна от директора на общинската данъчна дирекция, с която се иска общински съвет да вземе такова решение.

Предложенията са за отписване на публични задължения, формирани от данък сгради, такса смет, глоби, наказателни постановления, дължими към 31 декември 2006 г. да бъдат отписани, считано от 1 януари 2017 г.

Така също частните задължения, формирани от такси за тротоарно право, разрешителни за поставяне, паркинг и третиране на отпадъци, дължими към 31 декември 2011 г., както и частни задължения, формирани от наеми, лихви, глоби, издадени по реда на ЗАНН, дължими към 31 декември 2013 г.

Въпреки опитите на общината, тези пари не са могли да бъдат събрани. В тази връзка Сметната палата при извършване на одити и в други общини, е дала препоръки безнадеждните и несъбираеми вземания да бъдат отписани от регистрите на общината.

Отписването от задълженията се очаква да доведе и до психологически ефект върху гражданите на общината – на много от тях се водят задължения с отпаднало основание, те се демотивират за изпълнение на текущите си такива. Битуват и съмнения, че неправомерно им са вменени и увеличени данъчните задължения.

Отписването на недължимите задължения ще даде възможност на всички да проверят състоянието си като задлъжнялост и да регулират и сравнят партидите си със служителите на общинска администрация.

Тази стъпка ще доведе до по-ефективно и бързо обслужване.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Желев
Желев
21.01.2017 12:46 12:46

Данъци,глоби,такси,плашене…само с туй се занимава Парламента и общината!!!
Нови данъци,вдигане на таксите…само туй е на дневен ред в държавата!!
Кааак един път не се прокара закон за облекчаване на тоя обеднял и оскотял народ!?

Васко
Васко
21.01.2017 14:11 14:11

Желев, ти явно не четеш добре статията. Я сега я прочети пак и я осмисли преди да пишеш тъпотии!

Христо
Христо
21.01.2017 17:57 17:57

Аз питам за какво да плащаме тия данъци като не получаваме адекватни услуги от общината. Справка – снежния ад в града и очертаващия се такъв с боклука, псетата, тъмните улици и т.н. Края му се не види. Пък ни е си плащаме. за какво – да хрантутим кмет и общински служители дето спът и сънуват

Ани
Ани
03.02.2017 8:27 8:27

Че снегът е повече от друга година е вярно , но обидно ми е че се разчистиха места за масите на които ще продават„ мартеници, паркинги а не се направиха пътеки за гражданите . Оставиха ни да вървим по леда и то в центъра на града , да се плъзгаме с риск да паднем и си счупим някой крак или ръка . а да не говорим че кучетата са на глутници по 5-6 . Това е положението в центъра , а по кварталите нямам думи….

Back to top button