Любопитно

Хасковският музей показва в София уникална чаша от сватбата на Юстиниан

Сребърен потир на 1500 г., който е част от археологическата колекция на хасковския исторически музей, е включен в тематична изложба, която ще бъде открита в София. Тя ще бъде под надслов „Езическа България: власт и общество“ и ще бъде в Националния археологически институт.

Експонатът отпътува вчера за столицата при специални мерки за охрана. Заради специалния режим за транспортиране на ценния експонат, информацията се пуска едва след като той вече е в трезорите на Археологическия институт.

Потирът е част от сребърно съкровище, открито от инж. Славей Петров. Той се натъква на него през 1985 г. край хасковското село Нова Надежда, където е имало средновековна крепост. Инженер Петров предоставя откритото от него съкровище на музея. Най-ценен е потирът, който е направен от сребро, тежи около 300 грама и събира литър вино.

Под ръба, между две двойки хоризонтални линии, има врязан надпис, посветен на император Юстиниан (527-565) и жена му – „За добруването на многоуважаемия император Юстиниан и Теодора“.

Известният епиграф, проф. Василка Герасимова допуска, че потирът от Нова Надежда е присъствал на тържеството в чест на коронясването на Юстиниан или на сватбата му с Теодора, която е била две години по-рано – 525 г.

„Ще ни се да вярваме, че местният управител на крепостта е бил гост на императора по случай важно тържество и е донесъл от Константинопол този скъп спомен от средата на VІ в.“, пише известният археолог Димчо Аладжов в книгата си „Селища, паметници и находки от Хасковския край“.

Сребърната чаша, наричана още купа, е уникална. Тя няма аналог в нито един български музей. В два от тях обаче има реплики – в Националния исторически музей и в РИМ-Хасково.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

9 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
26.01.2017 11:18 11:18

Ха честито. Хасково се прости с още един ценен експонат. Софиянци прилапват всичко. Обадете се като го върнат. Пардон АКО ГО ВЪРНАТ.

Проф., ген. лейтенант, д-р Байхуй
Проф., ген. лейтенант, д-р Байхуй
26.01.2017 11:32 11:32

От снимката се вижда, че безценният експонат се съхранява в картонена кутия от евтина кана за чай! Браво на музейните работници! Така ли си съхранявате антиките, бе съсипници!?

Райчо Райчев
Райчо Райчев
26.01.2017 11:56 11:56

Що си мислите че е автентична чашата, в музея 90% от артефактите са много отдавна заменени с реплики,а тези които са автентични не струват повече от 20лв.

учител
учител
26.01.2017 12:16 12:16

Коментарът ми е за статията на Хасково.нет, но техният сайт „не желае да я приеме“, явно не търпи критики, си позволих да я напиша тук. Извинявам се много. Вашата статия е написана перфектно. Поздравления!
„Чашата е от 527 – 565 г., или VI век. Първото изречение на статията започва така: „Сребърен потир на век и половина….“, или това са 150 години. Следователно сребърният потир е от XIX. Доколкото не ме лъже паметта в момента живеем в XXI век. Но явно господа журналистите са отсъствали в час по математика, а може би по история, български и т.н.
Моля Ви, когато нещо пишете, малко повечко се замисляйте преди да го пуснете в медийното пространството. „

Райчо Райчев
Райчо Райчев
26.01.2017 14:11 14:11

Абе Кръшков какъв журналист е по скоро пародия и плагиат и мен са ме блокирали по ip в Хасково-НЕТ ,не приемат критики към хората които им плащат.

Абу, че Райчо
Абу, че Райчо
26.01.2017 17:51 17:51

Г-н Райчев бихте ли осигурили средства за жива охрана, за да бъдат изложени на оригиналите. Явно воден от злобата, често срещана хасковска черта, се опитвате да оперните музея.

Райчо Райчев
Райчо Райчев
27.01.2017 9:42 9:42

Преди 12г.направих дарение на музея над 30 бронзови монети повечето рядки,е така и не ги видях повече да бъдат изложени.Е какво да му се възхищавам на скапаният музей като всичко е продадено и заменено с реплики и за какво човек да си плаща и да се възхищава на ментетата.

123
123
27.01.2017 12:19 12:19

Г-н Райчев не се ли опасявате, че отправяте доста силни обвинения и може да ви бъде потърсена сметка в съда за думите? Вие питахте ли защо не са изложени вашите монети?

Райчо Райчев
Райчо Райчев
27.01.2017 13:24 13:24

Аз поне заставам зад името си докато вие се криете,аз монетите съм ги дарил като съвестен гражданин,по скоро се запитайте защо в музея се излагат реплики без да е упоменато под самата монета и къде са оригиналите.Спокойно може да заведете дело за клевета ама ще трябва да направят ревизия с експерти но не от Хасково и ще изгорят доста хора от музея бивши и настоящи кадри.

Back to top button