Хасково

1059 са починали от рак за година в Хасковско, специалист отрича ваксина

1059 са починали от онкологични заболявания в Хасковска област през 2015 г., съобщи на пресконференция в РЗИ психологът Красимира Богданова. Брифингът беше посветен на Световния ден за борба с рака под мотото “Ние можем, аз мога”, който се отбелязва на 4 февруари.

Пациентите с онкологични заболявания в региона са 8389. Новозаболелите през 2015-а са 1262, от които мъжете са 670, а жените – 592. При мъжете основно се среща рак на бял дроб, пикочен мехур, простата, дебело черво и стомах. 133 жени пък са с открит рак на гърдата, следват дебело черво, шийка на матката и яйчниците. Все още се обработват данните са 2016-а.

Като вредни поведенчески фактори се посачват: затлъстяването, диета без достатъчно плодове и зеленчуци, липсата на физическа активност, тютюнопушене и алкохол.

Началникът на Онкохирургия д-р Любомир Василев заяви, че въпреки напредъка на технологиите борбата с рака тъпче на едно място. Той за пореден път акцентира върху ранната диагностика за да може заболяването да се хване в начален стадий, когато до голяма степен е лечимо.

Д-р Василев препоръча на жените между 50 и 70-годишна възраст да посещават специалист поне веднъж на 2 г. Специалистът наблегна и на важността жените в домашни условия да си проверяват гърдите за новообразувания. Д-р Василев извършвал по 5000 – 6000 прегледа годишна. Една голяма част от жените сами откривали рак на гърдата в начален стадий – бучки под 1-2 см.

Специалистът по акушерство и гинекология д-р Георги Кабаков посочи, че за ранното откриване на рак на матката или яйчниците са необходими редовни профилактични прегледи при лекар. Той допълни, че изследванията не са скъпи и са по здравна каса.

Д-р Кабаков изказа съмненията си относно ваксината срещу рак на маточната шийка, защото тя обхваща само част от щамовете на вируса-причинител. Вероятността за развитието на рак, въпреки ваксината е около 30%. Отделно има странични ефекти, а и не се правят задължителните тестове дали вирусът вече е в жената. Ако тя е заразена може сама да преодолее вируса, но ако в този момент се и ваксинира – развива рак.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

5 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
аз
аз
03.02.2017 22:28 22:28

Основният фактор за рака е стреса, който се създава основно от т.н. работодатели. Всяка седнала на директорския стол се изживява като господ едва ли не – защо не направите проверка колко са случайте на работещи онко заболели през последната година, а и със други хронични и нелечими болести, които променят живота. Не стига че разни гадни директорки тормозят и се гаврят с човека и с болестите и грижите му, ами и си позволяват да поставят диагнози как нищо няма и колко излишно е да се правиш на болен, да си взимаш лекарствата – всичко ще се оправи ако ходиш като роб на работа и не допускаш да се отпускаш с мисли различни от работа. Ето затова народа ще мре и града ще се обезлюзява. Защото няма защита от такива изстъпления. Нека едно да знаят такива долни хора – и на тях тъпкано ще им се върне. А често се връща и на децата им. От тях зависи дали ще се научат на човещина или ще се държат като разбеснели се кучки. Видов ден има със сигурност!

1234
1234
03.02.2017 22:43 22:43

Да не би да става въпрос за една директорка на училище – ако е тази същата то целият колектив от сърце и желае да и се връщат всички добрини, позитивно отношение, всенародна любов, болести, грижи и тормоз който тя прилага над останалите. Стократно да и се връщат и да и запълват деня както тя прави с останалите. Нека да опита от собственото си лекарство и то по много, за да се усети госпожата колко долна, мръсна, двулична, алчна сметкаджийка и кучка е!

мерки на време
мерки на време
04.02.2017 11:13 11:13

Защо инспекцията по труда спи! Минете на проверка. Партийни поръчения ли изпълнявате. От колко места я пазят тази кръвопийка – тя и шофьорите си съдира от работа, служителките в офиса, и на учителите си сваля кожата. От как се е появила подмени администрацията, погна и учителите и вече е подменила половината колектив. Спите ли в РИО РУО бе, къде се е видяло такова тотално гонение и унижение на учители. Защо се преструвате че всичко е наред. Нали статистики водите – пребройте колко хора е изгония тая долната директорка и колко още ще изгони. С тормоз принуждава хората уж доброволно да си тръгнат. Но всеки знае, че в тази безработица никой не бяга от работа на постоянен договор, със все някакви социални придобивки и поне писани на хартия права от кодекса. ОТВОРЕТЕ СИ ОЧИТЕ И ВИЖТЕ КАКВО СТАВА В УЧИЛИЩЕТО НА М.М. защото сега е момента в който обещаха да РАЗРОВЯТ и стигнат до нередностите на предишното правителство. Колкото и да не ви се върва, може и насам да обърнат поглед и всички ще изгорите!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

?
?
04.02.2017 14:58 14:58

Госпожата дето се е разпознала в някой от коментарите ли ви се обади да махнете статията от челната страница. Да знае тази, че на други сайтове не може да диктува. Ха да видим дали ще открие 10-те разлики!

Amfet
Amfet
07.02.2017 10:07 10:07

Рак?Ми може да пробваме канабис?Легализация поне за болните,доказано че е по-добре от кимотерапия и по-безопасно от алкохола.Вместо вечер да се тровя с водка,нека пуша цигара която не ме прави агресивен или опасен при непрепоръчително управление на автомобил.Смешници.

Back to top button