Регион

Находки от Глухите камъни са акцент в „Българска археология 2016“

Находки от археологическото проучване миналото лято на скалния комплекс Глухите камъни в землищата на селата Дъбовец и Малко Градище, община Любимец, ще бъдат сред най-впечатляващите в изложбата „Българска археология 2016“, която се открива следващата седмица в София.

За десета поредна година Националният археологически институт с музей при БАН организира временна изложба, която представя най-интересните открития и от изминалия активен археологически сезон. В експозицията са включени 18 обекта, илюстриращи развитието на културите в днешните български земи от палеолита до Средновековието.

В музейните витрини ще бъдат подредени откритите в Глухите камъни керамични антропоморфни фигурки от ранната желязна епоха (първа половина на І хил. пр. Хр.). Колективната находка от над 120 миниатюрни керамични предмети с култово предназначение, каквато рядко се случва, е открита на две места, разположени едно до друго. Предметите са изработени схематично, но статуетките, изобразяващи човешки фигури, са с ясно отбелязани полови белези. Научен ръководител на разкопките, съдействие за които оказва и община Любимец, е познавачът на Източните Родопи доц. д-р Георги Нехризов.

Археология

Както Haskovo.info писа, на територията на Глухите камъни през август миналата година археолозите Дойчин Грозданов и Галина Грозданова проучваха късноантична и средновековна църква, а следващата стъпка е подготовка на проект за консервация и експониране.

През изминалия археологически сезон екип под ръководството на гл. ас. д-р Веселка Кацарова бе отново ангажиран с проучване на Светилището на нимфите и Афродита при димитровградското село Каснаково. Археолозите Филип Петрунов, Виолина Кирякова и Габриела Райкова насочиха вниманието си към средновековната крепост Лютица в землището на община Ивайловград.

Мариела Инкова и Ивайло Кънев продължиха изследването на късноантичната и средновековна крепост Балък дере край село Славеево. Даниела Агре и Деян Дичев ръководиха проучването на укрепения владетелски дом от елинистическата епоха в местността Татар маша край тополовградското село Княжево. Финансиране бе осигурено и за изследване на могила в местността Бадема край харманлийското село Изворово, където работи екип на д-р Борислав Бориславов.

В списъка на селищата от Хасковска област с редовни археологически разкопки влезе и Минерални бани. В местността Хасара, недалеч от село Ангел войвода екипът на доц. д-р Здравко Димитров откри римска крепост и тракийски култов комплекс със значим туристически потенциал.

Следващата седмица Министерството на културата започва да приема заявления за финансова подкрепа от държавния бюджет на редовни теренни археологически проучвания и консервация за предстоящия сезон.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button