И Сарджев свидетелства за събарянето на затвора по делото срещу Георги Иванов

Хасково

С нови разпити на свидетели продължи днес делото срещу бившия кмет на Хасково Георги Иванов за събарянето на затвора.

Първи сред разпитаните бе Богдан Петров, който пръв е бил повикан да се заеме с разрушаването на сградата. Той призна, че от години се познава с тогавашния шеф на общинското предприятие „Екопрогрес“ Коста Сарджев. Когато трябвало да се събаря сградата обаче, техниката на Петров била ангажирана и за това е наета такава на Динко Ангелов от Гълъбово. С последния е сключен договора за работата, а Петров безвъзмездно контролирал безопасността на работата. Той свидетелства за окаяното състояние на сградата.

За пълната разруха в района разказа и Коста Сарджев. Той заяви, че е действал след заповед от кмета, но писмената такава, приложена по делото не е до „Екопрогрес“, въпреки това тя е получена от общинското предприятие.

Haskovo.info припомня, че делото бе образувано по внесения на 16 юни от Пловдивската окръжна прокуратура обвинителен акт, с който е повдигнато обвинение на Иванов, че в качеството на длъжностно лице противозаконно е дал разрешение за разрушаването на културна ценност.

Дело

Цитира се заповед от 14 май 2015 г., с която Иванов е наредил да бъде премахната сградата на бившия хасковски затвор на ул. „Дунав“, построена през 1892 г., обявена за паметник на културата с историческо значение, със статут на историческа недвижима културна ценност категория „национално значение“, включена в Списък на историческите паметници в Хасковски окръг, на стойност 89 000 лв., като е последвало разрушаването на културната ценност.

Сред разпитаните бе и арх. Слави Славов от Министерството на културата, който отговаря за паметниците и в Хасковска област. Специалистът заяви, че след събарянето на бившия затвор той е проверил, че сградата е исторически паметник на културата от национално значение, но няма друга информация. Арх. Славов посочи, че министерството е било сезирано за друг рушащ се паметник – бившия магазин „Марса“, който е проверен и е издадено предписание.

Зе следващото съдебно заседание на 6 април ще бъдат разпитани нови свидетели, вещи лица, като се изискват документи от Министерството на културата, общината, кадастъра.

14 коментара

 • Какво ни занимават с тая съборетина т.нар. затвор. Някой беше ли ходил там да види руините, осраните помещения, срутените покриви, обраслите храсталаци, все едно си в Хирошима след бомбата. Сефа се сетиха всички че било „голяма ценност“ тая купчина камъни. А къде бяха всички и какво направиха за да я стопанисват? Едно голямо нищо. Даже по-малко от нищо – минус безкрайност направиха. Глашатаи на неправдата.

 • Добре че се намери един кмет,който да събори тоз лайнарник и змиярник,тоз цирий в центъра на гръда.

 • ei hem e komunist hem shmatka-izobshto znaesh li znacenieto na kulturen pametnik,tva che ne se poddurja ne oznachava che ne e…samojivnik.

 • i obekta se pazeshe ot kazarmata,lichno sum vlizal i vijdal che kuturnite cennosti si sedqha i kiliite i verigite i narovete i mi ostana dobro vpechatlenie i spomen,koito nqma da go vidqt nashite deca,ot gladnici za pari kato kmeta.

  • Какъв малоумен коментар! Излиза, че младото поколение на Хасково ще иска да посещава затвори и така духовно ще се обогатява. И колко красиви бяха килиите, веригите, наровете, та ги въхвалявате така. Излиза, че младежта страда от липсата на затвори, които да посещава.Явно това е ключов въпрос, с който се занимават всички.

 • Ще поживеем и ще видим дали след време ще прочетем нещо за сегашния кмет. Ми то по-безлична работа от неговата няма. Не спират да плюят по стария кмет, нека знаят че след време тези плювни ще им се върнат обратно право в лицето на беливанов за некадърност и пълно безхаберие към града.

 • Значи ти който живееж на дунав си осрал затвора а ние се чудим ,защто мирише на гербери.

 • Ще търсите стария кмет под лупа…Сегашният пенсионер-посерко дума на кръст не може да каже , камо ли да излезе с предложение.Ония големия посерич, дето държи къщите срещу телевизионната кула му комндва парада.Бил завършил в САЩ. Ми, аз не познавам някой ,който е ЗАВЪРШИЛ там и се е върнал. Еба ти некадърника.Комплексар и нереализиран сундюдк….

 • Уважаеми Господа СЪДИИ,

  Хора не останаха в тази държава , а Вие ще съдите за паметници на културата.
  След години ще съдите ли паметниците на културата , че няма кой да ги гледа и
  възхищава ? Осъдете тези които ликвидират нацията – на никой не са нужни тези
  руини – погледнет с други очи хората които са изградили нещо за Хасково .

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.