Любопитно

Експонати от Изворово в „Българска археология 2016“

На откриващата се на 14 февруари в столицата изложба „Българска археология 2016“ ще бъдат показани експонати от разкопките на надгробна могила край харманлийското село Изворово. Както Haskovo.info писа, изложбата се организира за десета поредна година от Националния археологически институт с музей при БАН.

През 2008 и 2010 г. бяха проучени две могили в землището на Изворово с гробове от бронзовата епоха, като бе регистрирано и праисторическо селище. С финансиране от Министерството на културата през 2014 и 2015 г бяха проведени редовни археологически разкопки на селището.

Учените разглеждат двата обекта като цялостен комплекс: селище-некропол от средната бронзова епоха, който е единствен засега в Южна България. Заради изключителното научно значение миналото лято Министерството на културата отново отпусна средства на екипа с научен ръководител д-р Борислав Бориславов.

На изложбата в София сега ще бъдат показани впечатляващи златни накити от надгробна могила край Изворово. Предполага се, че погребението е на гроб на човек с най-високо обществено положение.

Юбилейната десета изложба „Българска археология“ е „най-златната“ от досегашните, казват от Националния археологически институт, изброявайки експонати като златно копче, мънисто, конски амуниции, украшения, открити на 18 археологически обекта в страната.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button