Регион

Зарязаха лозята в най-големия масив край Черногорово

Ритуалът по традиционното зарязване на лозята на Трифон Зарезан бе извършен рано тази сутрин край димитровградското село Черногорово.

Тук е най-големият лозов масив в общината. В началото архиерейският наместник отец Георги отслужи водосвет за здраве и берекет през годината.

Честта да зарежат първите пръчки имат царят на лозята, който избират местните хора, попът и кметът.

Отстрани e много лесно, но иска се работа, докато стане грозде и докато стане вино. Ето – започва се от тука – рязане, чистене, после пръскане, работене, плашене, копане, цяла година работа. После – береш грозде, мачкаш, правиш вино и то хубаво вино – да го пием с любов и с мерак и то е здраве, виното е здраве, много здраве, казва цалят на лозята в Черногорово Антон Вълканов.

В зарязването участва фолклорна група, а за организацията на днешния празник се погрижиха от общината и кметът на селото Живко Янков.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button