Хасково

Цветелина Кисьова с приза „Ученик на годината“ за патрона на Езиковата

Деветокласничката в хасковската ГПЧЕ „Асен Златаров“ Цветелина Кисьова получи наградата „Ученик на годината“ на днешния патронен празник на гимназията.

Наградата се връчва за първи път, а директорът на Езиковата Деян Янев обясни, че решението е взето от педагогическия съвет. По неговите думи в гимназията има много ученици, които заслужават тази награда.

Патрон

Янев припомни, че миналата година Кисьова е първа на националната олимпиада по испански език, като се представя отлично и в първите кръгове на тазгодишното издание на надпреварата.

Награждаването стана по време на празничния концерт в Младежкия център, където с рецитал се представиха гимназисти, първата си изява след едногодишно прекъсване имаше смесеният средношколски хор „Лира“ с диригент Вела Казакова, ансамбъл „Хасково“ и Хелена-София Христозова с изпълнение на пиано. Сред официалните гости бе и дългогодишният директор на Езиковата Пенка Делиева.

Патрон

Малко по-рано от ГПЧЕ “Асен Златаров” почете патрона си с поднасянето на венци и цветя пред бюста до театър “Иван Димов”.

Асен Златаров е роден на 16 февруари 1885 г. в Хасково. През 1903 г. семейството се премества в София, а на следващата година заминава за Женева, където Златаров следва химия. През 1908 г. във Франция получава титлата “Доктор по физика и химия”, специализира и в Германия.

Патрон

Мобилизиран е в Първата световна война. През 1928 г. е избран за председател на Съюза на българските химици.

Асен Златаров умира на 22 декември 1936 г. във Виена и е погребан в Софийските централни гробища.

Историята на проф. д-р Асен Златаров в Haskovo Online

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button