Сигнали за злоупотреби с помощите на БЧК. Мечеринкова: Всичко е раздадено, започваме и в Хасково

Хасково

Сигнали за злоупотреби с помощите на БЧК в две харманлийски села се получиха до Haskovo.info.

Става въпрос за селата Болярски извор и Смирненци, където кметовете са упълномощени да раздават помощите на БЧК. Жалбата срещу кмета на първото село Димо Димов е, че не раздава пълни пакети, заделя част от продуктите.

В Смирненци пък кметицата Ивелина Тодорова връщала хора от списъка за помощите.

Кметът Димов обясни пред Haskovo.info, че при получаването на помощите не е видял добре написаните бройки с дребен шрифт и вместо по 6 е раздавал по 5 пакета. Той заподозря, че срещу него се жалват три жени, близки на бившия кмет. Вместо да му кажат за неточността и да получат, полагащия им се допълнителен пакет, те по думите му започнали да раздухват скандал. Димов подчерта, че е достатъчно богат за да си позволи да злоупотреби с няколко пакета ориз, които днес били дораздадени на хората.

Председателят на областния съвет на БЧК Минка Мечеринкова също заяви пред Haskovo.info, че ситуацията в Болярски извор е дошла от недоглеждане и днес всички са получили полагащия им се допълнителен пакет. „За Смирненци нямаме никакво оплакване“, допълни Мечеринкова.

Кметицата на Смирненци заяви, пред Haskovo.info, че по списък право на помощта имат 18 човека от селото, като един е починал, а останалите са си получили храните. „Раздаването на тези храни не е наша работа и тя ни се вменява от общината. Ние си имаме достатъчно други задължения“, допълни Ивелина Тодорова.

Мечеринкова съобщи, че раздаването на храните в Хасково е изтеглено и започва от сряда, защото продуктите вече са пристигнали.

Раздаването на хранителните продукти за І-ри транш по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане- Фонд за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица- предоставяне на индивидуални пакети хранителни продукти“ – план 2016 г. ще започне от 22 февруари и ще продължи до 17 март в два пункта – кв. „Орфей“, ул. „Пловдивска“, Автошколата и кв. „Република“, ул. „Единство“ 1, Здравен център.

Общият брой на хората, които ще бъдат подпомогнати в Хасковска област е 10 125, а в община Хасково – 3 098.

Всички, включени в списъците на Агенция социално подпомагане, ще получат по 38,550 кг. от 10 вида хранителни продукти: пшеничено брашно – 10 кг. (10 бр.), ориз 6 кг. (6 бр.), макаронени изделия – 3,5 кг. (7 пакета), картофено пюре на прах – 1,25 кг. (5 пакета), гювеч – 2,4 кг. (3 кутии), компот – 1,6 кг. (2 кутии), конфитюр – 2 кг. (2 кофички), месни консерви – 1,8 кг. (6 кутии), бяла захар – 8 кг. (8 пакета), вафли 2 кг. (4 кутии).

Раздаването се извършва от доброволци на БЧК, като всеки правоимащ ще получава хранителните продукти срещу подпис и документ за самоличност.

Оперативната програма се управлява от Агенцията за социално подпомагане. Право на подпомагане по тази програма имат лицата: подпомагани с целева помощ за отопление през миналия отоплителен сезон (2015-2016г.), майки (осиновителки), които получават месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година по реда на чл. 8, ал. 1 ЗСПД, лица и семейства, получили еднократна помощ за ученици, записани в първи клас по чл. 10а от ЗСПД, лица и семейства, получили еднократни или месечни помощи, предназначени за превенция и реинтеграция и отглеждане на детето при близки и роднини и в приемни семейства по реда и условията на ППЗЗД, лица и семейства, инцидентно пострадали при бедствия и аварии при форсмажорни обстоятелства, подпомогнати с еднократна помощ по реда на чл. 16 от ППЗСП.

3 коментара

  • Тая Минка Мечеринкова няма пенсиониране,но как да има като в БЧК има келепир и непрекъснато влачи продукти в къщи си. Номенклатурен кадър на комунистите от първия си работен ден,,кадърна,, ама много кадърна, най кадърната в областа.

  • Ами какво да кажем за БАЛАБАНА -доктора и той в БЧК Ми той е на 69 г отгоре на това и директор на Онкодиспансера А после докторите бягали Ами ще бягат трябва ли да чакат Балабана да да се премести на Пловдивския гробищен парк за да назначат млад лекар Ама нали е НАШ ЧОВЕК

  • кадърна е и е много честна,честна е в ушите………..мачеринкова свилеградска рус–ия

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.