Регион

Кмет получи стипендия за научни постижения

Кметът на любимешкото село Лозен Христо Янъков получи стипендия за научни постижения в областта на етнологията.

Стипендията се отпуска на конкурсен принцип от Университета по библиотекознание и информационни технологии в София, от който Янъков се дипломира и му е присъдена за издадения каталог „Традиционното народно облекло в Хасковския край“.

В съавторство с Розалина Гогова, Янъков участва активно в изработването на каталога, който представлява пълноцветно луксозно издание, включващо женско, мъжко и детско народно облекло от нашия регион. Финансиран е от „Програмата за субсидиране на проекти в областта на музейното дело“ на Министерството на културата.

Кмет

Христо Янъков е кмет на Лозен, председател на читалище „Просвета – 1925“, основател и организатор на Националния фолклорен фестивал „Кехлибарен грозд“, който се провежда ежегодно от 2010 г. насам. Още с първите издания на фестивала, Янъков печели доверието и моралната подкрепа на специалисти от Министерство на културата и Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, които го подкрепят и съдействат за провеждането на фестивала.

От дълги години, воден от любовта си към традиционния бит и култура на родния край, Янъков се занимава с издирвателска и проучвателна дейност. През 2016 г. Етнографски музей – Лозен, съвместно с Института за приложна музеология – София, Регионален исторически музей – Хасково и Исторически музей – Харманли, представиха изложбата „Преоткриване на красотата“ – традиционното народно облекло в Хасковския край от края на 19 и началото на 20 век.

Няколко месеца, изложбата се радва на голям интерес от местни посетители и туристи от страната и чужбина, които не скриха възхищението си от красотата на традиционното народно облекло в нашия регион.

Кмет

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Приятел
Приятел
23.02.2017 11:25 11:25

Браво на Христо Янъков! Поздравления!

Back to top button