Хасково

Изпит за медицина и в Хасково, професори с новостите в приема за право

За пръв път тази година ще се проведе кандидат-студентски изпит за медицина в Хасково. Кандидатите ще работят по темата по биология на 1 април, когато ще е и тестът по биология за бакалавърските специалности на Тракийския университет. Изпитите ще са в Медицинския филиал, където вече също се подават документи.

Вече започна приемът на документи за предварителните изпити за 38 университета в България, съобщи за Haskovo.info шефката на Центъра за кандидат-студентска подготовка и информация в хасковското читалище „Заря“ Димитрия Ночев.

На 22 април в хасковската ПГМЕТ „Стойчо и Кица Марчеви“ ще има изпит по математика, като с него ще може да се кандидатства в Техническия университ в София, Пловдив и Сливен.

Сроковете за първата сесия от изпити за Софийския университет „Св. Климент Охридски“ изтичат на 10 март. Тук форматите на изпитите по български и история, с които се кандидатства и за право е сменен. Досега по български се пишеше тема, съчинение, а сега ще има езикови въпроси и есе. Този изпит много прилича на матурата. Историята вместо тема, ще е тест и отговор на исторически въпрос.

Изпити

За Софийския е променено и балообразуването, което вече притеснявало кандидат-студентите по право и международни отношения. Ще се взима среден успех от дипломата, а не само оценките по български и история.

Досега в центъра в „Заря“ документи са подали около 100 кандидат-студенти, които кандидатстват основно медицина и право.

На 20 март в „Заря“ пък ще се проведе Национална кандидат-студентска борса с участието на 30 университета.

Междувременно, в рамките на честването на Деня на Историка в лекционната зала на Регионалния исторически музей в Хасково ще се проведе среща на кандидат-студенти с историци от водещите родни университети. На срещите се очаква да бъдат обсъдени новостите в приема.

Изпити

След тази среща започва и научна конференция, организирана от Историческо дружество “Клокотница” с председател Ангел Попов, РИМ и Славянско дружество – Хасково. Гости и участници в конференцията са: проф. Иван Стоянов, проф. Искра Баева, проф. Евгения Калинова, проф. Димитър Саздов, проф. Агоп Гарабедян, доц. Румяна Комсалова. Ще бъдат изнесени 4 научни доклада и две съобщения.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button