Гимназисти от ФСГ влязоха в административния съд

Хасково

За първа година Хасковският административен съд се включва в Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”, която се осъществява съгласно споразумение между ВСС и МОН.

Съдът и Финансово–стопанската гимназия „Атанас Буров” постигнаха споразумение и днес десетокласници влязоха в ХАС. Младежите бяха приветствани от председател на съда Хайгухи Бодикян, а с дейността на институцията ги запозна съдия Василка Желева, както и съдебните помощници и съдебният администратор на съда.

Съд

Те ще изнесат общо пет лекции на учениците на теми, свързани с административното правораздаване, структурата на съдебната система като цяло, учение за конституцията, професията на магистрата, правата ни като граждани на ЕС.

Инициативата е във връзка с честването на 10-годишнината от създаването на административните съдилища в България.

Съд

Финалът на образователната програма ще бъде провеждането на „Ден на отворените врати“ на 5 юни, в който учениците ще могат да се запознаят на място с организацията на работа, ще се срещнат със своите лектори в съдебните зали на Административен съд – Хасково, а председателят на съда ще им даде разяснения относно дейността на съдиите.

Съд

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.