Ели Видева: Иван Николов е хълм на духовността в Хасково

Любопитно

Иван Николов е в пантеона на големите хора в Хасково, каза поетесата Ели Видева при представянето на книгата с избрани творби и интервюта на поета в зала „Хасково“.

Видева припомни, че днес се навършват 80 г. от рождението на Николов, а тази година стават 25 г. от кончината на поета. „Иван е хълм на духовността в Хасково и затова той остава“, допълни поетесата. Тя припомни, че Иван Николов е един от създателите на „Южна пролет“ и негов мотор в началото. Автор е на текста на химна на конкурса и посмъртно е пръв носител на наградата „Александър Паскалев“.

Представяне

Юбилейното издание на книгата се издава със съдействието на община Хасково и е подготвено от сестрата на поета и преводач – Тодорка Николова.

Представяне

Иван Николов е роден през 1937 г. в димитровградското село Горски извор. Завършва българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Работил е като журналист във вестник „Хасковска трибуна“, бил е главен редактор в издателство „Христо Г. Данов“, член на Управителния съвет на Съюза на българските писатели, има 20 книги и над 20 книги, преведени от руски език. Умира през 1991 г.

Представяне

2 коментара

  • Браво, този път общината реагира навреме и точно както трябва! Иван Николов е едно светило н литературата и е добре по-младите да научат повече за него. Чудесна идея е издаването на книгата.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.