Регион

Разписват за автоматична наблюдателна станция за пожари в Димитровград

Кметът на община Димитровград Иво Димов, в качеството на представител на водещия партньор, ще подпише в сряда в Министерството на регионалното развитие и благоустройството договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програма Трансгранично сътрудничество между България и Турция.

Проектът ще бъде изпълняван в партньорство с турската община Узункьопрю и е на стойност 1 153 019 лв. Основните дейности по него са насочени към решаване на глобални проблемни области свързани с околната среда – горски пожари, наводнения, атмосферното замърсяване, въздействието на климатичните промени и други.

На територията на община Димитровград ще бъде изградена и оборудвана с най-съвременни технологии Автоматична наблюдателна станция за разпознаване на горски пожари. Това е високо-технологичен наблюдателен комплекс, разположен върху метални конструкции и включващ функционално свързани електронни съоръжения и компоненти, обединени в единна система за наблюдение, охрана, мониторинг, анализ, комуникация и ранно известяване за неблагоприятни рискови събития, които могат да застрашат целевите територии и видове.

Наблюдаемата зона на АНС е не по малка от 314 кв. километра. Осигурена e възможност за целогодишна работа при всякакви метеорологични условия. Радиусът на действие на всяка наблюдателна станция е не по-малко от 10 километра, като на това разстояние различава самостоятелен обект с площ от 3,3 кв. м.

Съоръжението съдържа локаторна станция, свръхчувствителни термо и видео камери, прецизен въртящ модул, локален сървър, модул за автоматичен и ръчен дистанционно управляем режим на работа, метеорологична станция, сигнално-охранителна система, телекомуникационен модул, система за подпомагане вземането на решение и две работни станции с възможност за разширение на системата до 32 камери.

Като паралелно действие в турската община Узункьопрю ще бъде изградена система за ранно известяване за опасности от наводнения.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button