Любопитно

Народният оркестър гостува в „Яворов“, започва безплатно обучение

Завършиха дните посветени на Българското народно творчество, организирани от хасковското читалище „Пейо Яворов-1982“. В културното средище гостуваха ученици от начален курс на ОУ “Св. св. Кирил и Методий”.

Последната среща бе с възстановения народен оркестър при община Хасково с диригент Димчо Йорданов и солисти народните певци Тонка Колева и Филип Марков. Оркестрантите запознаха учениците с устройството на народните инструменти и начина на свирене с тях. Изпълненията на оркестъра и солистите доставиха истинска наслада на децата. Те се интересуваха къде и как могат да се научат така да свирят и пеят. Ръководителят на оркестъра ги уведоми за създаването на школа за изучаване на народни инструменти и народно пеене при Младежкия център, където те могат да се запишат безплатно.

Оркестър

В рамките на дните посветени на Българското народно творчество имаше среща с хореографа Васко Димов, който запозна учениците с народните танци, обичаи и носиите в различните фолклорни области на България, те имаха възможност да разгледат и изложба от български народни носии.

На първи март научиха за обичайте свързани с омилостивяване на Баба Марта, правеха мартеници, прескачаха огън, насладиха се на песните и танците на певческата група към читалището и детската формация на ансамбъл “Южняци”.

Оркестър

Секретарят на читалище „Пейо Яворов-1982“ Росица Димова сподели, че през месец април са предвидени мероприятия, посветени на светлите празници Лазаровден, Цветница и Великден. Ще има работилница за боядисване на великденски яйца, детско утро на което ще бъде представен обичая Лазаруване от Лазарската група при читалището, работилница за аранжиране и рисуване на цветя.

Работим за възпитанието на младото поколение в любов към българския фолклор и традиции, споделиха от читалището.

Оркестър

От пресслужбата на общината допълниха, че безплатното обучение на деца включва класове по „Народно пеене“, „Тамбура“ „Гъдулка“, „Гайда“ и „Кавал“.

Сега тече записване на желаещите за участие в обучението. Повече информация може да се получи в зала 4 на Младежки център или на телефон 0894363104.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
ЦЕНИТЕЛ
ЦЕНИТЕЛ
24.03.2017 20:50 20:50

Я??? ПАК НАРОДНИЯ ОРКЕСТЪР .
№ 1-ВЕСКО КАВАЛ – ОСТАРЯВАЩ ЗМЕЙ СЪС СЛИВЕНСКИ ВЯТЪР В УСТАТА МАЛКО БЪРКА МАЖОР С МИНОР ВИШИСТ !!! НО СТАВА . 2 – ПЛАМЕН -ГАЙДАР №-1 В ХАСКОВО АМА ОТ ЗАД НА ПРЕД . ИМА ДВАМА БРАТЯ ОТ ГРАДА МИСЛЯ СТОЙЧЕВИ БЯХЯ -ТЕЗИ ПИЧОВЕ СВИРЯТ МНОГО ЯКО АМА ТАМ НЕ ВИРЕЯТ НЯМАТ ВРЪЗКИ !
Г. БЕДЕЛЕВ -ЕДИН ОТ МАЛКОТО КАДЪРНИ МУЗИКАНТИ В ГРАДА . Е ТОЙ БЕШЕ ЗА ДИРИГЕНТ .И ТОГАВА ЖАЛНА ИМ МАЙКА НА НА.К.СЕТАТА . ДИМЧО-БАШ ДИРИГЕНТА НА ГРАДА-ОЗВУЧИТЕЛ НА ЦИГАНСКИ СВАТБИ И МЪЖ НА ПЕВИЦАТА.МИТКО-ОЩЕ ЕДИН МОЖЕЩ И КАДЪРЕН МУЗИКАНТ НА КОЙТО МУ СА ЯСНИ ТЪНКИТЕ РАБОТИ В МИСЛЯ ЧЕ Е ЗАВЪРШИЛ КОТЕЛ.№6-ФИЛИП-КРЪЧМАРСКИ ПЕВЕЦ -НАБЕДЕН ГЪДУЛАР НО !ПРИЯТЕ-Е-Е-Е-Л НА ШЕФА И НА ЖЕНА МУ – НАШ ЧОВЕК. ПЕЕ ДОБРЕ СРЪБСКИ ФОЛКЛКЛОР! АНГЕЛ-ТАМБУРИСТ-АКОРДЕОНИСТ-КРЪЧМАРСКИ КЛАВИРИСТ .СВИРИ С ЖЕНАТА НА ШЕФА!
Е ТЕ ТОВА Е ИСТИНАТА ЗА ВРЪЗКАРСКИЯ НАРОДЕН ОРКЕСТЪР НА ГРАДА ЗА КОЙТО ПЛАЩАМЕ ВСИЧКИ!

Back to top button