Избори 2017

За ГЕРБ образованието е национален приоритет. Без помощи за децата, които не ходят на училище

Всички социални помощи на семействата, чиито деца не ходят редовно на училище, ще бъдат спирани. Това е един от лостовете, чрез които ще накараме родителите да поемат отговорност за бъдещето на децата си. Това заяви в Хасково досешният председател на комисията по образование в парламентаи бивш заместник – министър Милена Дамянова. Тя участва във форум на тема „Образование“, на който представи програмата на ГЕРБ, свързана с темата.

Милена Дамянова
Милена Дамянова

За ГЕРБ образованието е национален стратигически приоритет – само чрез неговото развитие може да се постигне и развитието на държавата, ръст в икономиката и от там в доходите на хората, категорична беше Дамянова. Тя припомни, че през последните 8 години минималната учителска заплата е нараснала с 46,7% като единствено увеличение не е имало при правителството на Пламен Орешарски.

Знаете, ние вече заявихме, че до края на следващия мандат учителските заплати ще нараснат двойно. Ние не даваме празни обещания, а правим прогнози за развитие, увери Милена Дамянова.

Сред целите на ГЕРБ, разписани в програмата на партията, е развитието на образованието чрез повишаване на конкуренцията на българските ученици, мотивацията на учителите и изготвяне на качествени учебни програми с помощта на самите преподаватели.

ГЕРБ

Още от следващата година са предвидени промени в начина на изготвяне на делегираните бюджети – те вече няма да са само на база брой ученици, а ще се гарантират нужните разходи за училищата, ще се намали бюрокрацията в системата, а за мотивацията на учителите ще се работи не само чрез повишаване на доходите, а и чрез квалификация и подкрепа.

Едно от най-важните неща е да се пребори неграмотността и тук отговорност имат не само училите, а и самите родители, заяви Милена Дамянова. Затова е една от първите стъпки е спирането на всички видове социални помощи на семействата, чиито деца не ходят на училище. Предвидени са и средства за уменията на 21 век, както и електронни учебници.

ГЕРБ

Срещата премина при изключителен интерес от страна на директори и преподаватели от цялата Хасковска област. На нея присъстваха и кандидатите за народни представители Делян Добрев, Станислав Дечев и Евгения Ангелова.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Back to top button